objavljeno 08.12.2023. 00:02:00

Dogodilo se na današnji dan - 8. prosinca

Prolamirana dogma o bezgrešnom začeću, osnovana Američka federacija rada, SAD objavile rat Japanu, ubijen John Lennon

Dogodilo se na današnji dan 8. prosinca
Dogodilo se na današnji dan 8. prosinca (Arhiva)

Pape često spominjemo u ovoj rubrici, pa je tako 1854. godine Pio IX proklamirao dogmu o bezgrešnom začeću, kako bi stao na kraj spekulacijama koje su stalno dolazile iz raznih građenskih krugova.

Trideset i dvije godine kasnije, 1886., osnovana je Američka federacija rada, krovno tijelo sindikata na konvenciji vođa sindikata u Ohiu. Ta je udruga postala naročito poznata tijekom 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća zbog optužbi da je pod kontrolom organiziranog kriminala.

Dan nakon napada na Pearl Harbor, američki je Kongres objavio rat Japanu, pa su SAD i službeno ušle u rat na današnji dan 1941. godine. Osam godina kasnije, unutarnji rat još uvijek je razdirao Kinu, no na današnji dan 1949. nacionalistička vlada Chang-Kai Sheka bila je prisiljena pobjeći na otok Formozu, sada poznat kao Tajvan.

Tužan dan za ljubitelje Beatlesa - na današnji dan 1980. godine poremećeni obožavatelj Mark Chapman ubio je Johna Lennona pred zgradom u kojoj je stanovao.

Rođendane bi na današnji dan slavila dva velika industrijalca, Friedrich Siemens i William Crapo Durant koji je osnovao General Motors, slikar Paul Klee, Sammy Davis Jr., glumice Kim Basinger i Teri Hatcher te legendarni pjevač grupe Doors Jim Morrison i irska pjevačica Sinead O'Connor.

08.12.2023. 00:02:00
http://m.metro-portal.hr/dogodilo-se-na-danasnji-dan-8-prosinca/13505/