objavljeno 07.06.2023. 00:02:00

Dogodilo se na današnji dan – 7. lipnja

Papa blagoslovio kneza Branimira, okrunjen Kralj Sunce, Norveška izborila neovisnost, Panamski kanal pušten u promet

Dogodilo se na današnji dan 7. lipnja
Dogodilo se na današnji dan 7. lipnja (Arhiva)

Hrvati su u područje današnje Hrvatske doselili tijekom 7. stoljeća. Tijekom seobe su se dijelili na nekoliko plemena. Kad su došli u novu domovinu bili su mnogobošci, no u dodiru s kršćanskim starosjediocima prihvaćaju kršćanstvo. Organiziraju nekoliko malih državnih zajednica - sklavinija, od kojih su najvažnije kneževina Hrvatska u priobalju i Donja Panonija. Prvi vladar koji je u svoj vladarski naslov stavio hrvatsko ime je knez Trpimir, osnivač dinastije Trpimirović. Knez Branimir, pak, o svom dolasku na vlast u pismu obavještava papu Ivana VIII. U uzvratnom pismu na današnji dan 879. godine papa obavještava Branimira da je blagoslovio njega, njegov narod i državu, što je ustvari prvo međunarodno priznanje neovisnosti Hrvatske.

7. lipnja 1654. za francuskog je kralja okrunjen Luj XIV. Burbon, Kralj Sunca. Sve svoje ambicije o slavi kralj ispunjava u ratovima. U prvom od njih Francuska poražava Španjolsku, a nakon toga pobjeđuje Nizozemsku. Ovu drugu pobjedu cijela Francuska dočekuje s oduševljenjem, a Pariz daruje Luju nadimak Veliki. U razdoblju vrhunca svoje moći Luj ukida prava hugenota i počinje ih nemilosrdno proganjati. Početak kraja razdoblja omiljenosti dolazi nepažnjom kralja koji prestaje pratiti događaje u Europi. Na nizozemsku invaziju Engleske 1688. Francuska odgovara objavom rata, iako se u protivničkoj koaliciji nalazi čak pet zemalja. Rezultat je mogao biti samo poraz. Tijekom posljednjih godina života Luju umire jedini sin, dva od tri unuka i dva od tri praunuka, a jedini živi unuk iz prvog braka mu je onaj koji ga ne smije naslijediti. Kako bi osigurao vlast svojim potomcima, a ne onima svojega brata, oduzima buduće regenstvo dinastiji Orleans i postavlja na tu poziciju svog sina iz drugog "tajnog" braka, Luja Augusta. Omražen u narodu Luj XIV. umire od gangrene 1715. godine.

Vikinzi su na području Norveške dva stoljeća pljačkali i palili Europu dok nisu prihvatili kršćanstvo 994. godine za vladavine Olafa Tryggvasona. 1397. Norveška je ušla u uniju s Danskom i u tom savezu ostala sljedećih 400 godina. Godine 1814. Norveška je prepuštena Švedskoj, ali Norvežani su proglasili neovisnost i donijeli svoj ustav. Šveđani su tada okupirali Norvešku vojnom silom, ali su joj ipak dopustili da zadrži svoj ustav pod uvjetom da ostane u uniji pod švedskom krunom. Nacionalni osjećaji bujali su u 19. stoljeću i dosegli vrhunac na današnji dan 1905. godine kad je Norveška referendumom izborila neovisnost.

Panamski kanal je umjetni kanal u najužem dijelu Srednje Amerike koji spaja Atlantski ocean s Tihim. Pušten je u promet 7. lipnja 1914. godine. Konstrukcija kanala je bio jedan od najvećih i najtežih inžinjerskih projekata ikad poduzetih. Imao je ogroman utjecaj na brodarstvo između dva oceana, zamjenjujući dug i opasan put na najjužnijem dijelu Južne Amerike. Čitavo je područje kanala od 1904. do 1999. bilo pod upravom SAD-a, nakon čega je prešlo pod nadzor Paname. Nakon Drugog svjetskog rata, kontrola SAD-a  nad kanalom i kanalskom zonom što ga okružuje postaje sporna kako odnosi između Paname i SAD-a postaju sve napetiji. Pregovori o novom dogovoru započinju 1974. i rezultiraju sporazumom Torrijos - Carter. Potpisom predsjednika SAD-a Jimmyja Cartera i panamskog predsjednika Omara Torrijosa 7. rujna 1977. započinje proces predaje kanala Panami besplatno ako Panama potpiše sporazum kojim garantira trajnu neutralnost kanala i kojim se dopušta povratak Amerikanaca kad to žele.

Graceland je ogroman posjed u američkom Memphisu koji je bio dom legendarnom Elvisu Presleyu. Javnosti ga je otvorila Elvisova supruga Priscilla na današnji dan 1981. godine. 2006. godine proglašen je nacionalnim povijesnim obilježjem i danas je drugi najposjećeniji privatni posjed u SAD-u s više od 600 tisuća posjetitelja godišnje - samo Bijelu kuću posjeti više ljudi. Elvis je i umro u Gracelandu 1977., a tamo je i pokopan. Imanje je bio prvi dom Lisi Marie Presley, Elvisovoj kćeri koja je i naslijedila imanje, a 2005. prodala je 85 posto Gracelanda.

Na današnji dan 1848. rođen je francuski slikar i grafičar Paul Gauguin. 7. lipnja rođeni su slavni glumci Dean Martin (1917.) i Liam Neeson (1952.). Na današnji dan 1952. rođen je turski pisac Orhan Pamuk, a rođendan slavi i pjevač Prince (1958.). 1981. godine rođena je ruska tenisačica Anna Kournikova.

07.06.2023. 00:02:00
http://m.metro-portal.hr/dogodilo-se-na-danasnji-dan-7-lipnja/41926/