objavljeno 24.01.2024. 00:02:00

Dogodilo se na današnji dan - 24. siječnja

Pretorijanci ubili Kaligulu, u SAD počela zlatna groznica, prvi Apple pojavio se u prodaji

Dogodilo se na današnji dan 24. siječnja
Dogodilo se na današnji dan 24. siječnja (Arhiva)

Sumanuti rimski car Gaius Caesar, znan i kao Kaligula, nakon što je konja proglasio rimskim senatorom i zapalio cijeli grad, prema legendi skladajući stihove uz liru pritom, dojadio je svojim podanicima i ubijen je na današnji dan 41. godine prije Krista. Naslijedio ga je Klaudije, fizički deformirani nećak nešto prilagođenijeg uma.

Divlji zapad nikad ne bi bio tema tolikih filmova da James W. Marshall nije na današnji dan 1848. godine pronašao zlatnu žilu u Sutters Millu kraj Sacramenta. Dok su se Europljani bunili protiv svojih careva i dizali revolucije, Amerikanci, novopečeni i oni s par generacija iza sebe pohrlili su u Kaliforniju, zastajući često putem što je dovelo do naseljavanja srednjeg dijela SAD, doma svih kaubojaca.

Pet godina nakon boljševičke revolucije i dan nakon smrti njenog vođe Vladimira Iljiča Lenjina St. Petersburg, grad duge i bogate tradicije promijenio je ime u Lenjingrad u čast preminulog vođe.

Tijekom Drugog svjetskog rata dogodilo se nekoliko važnih sastanaka koji su iscrtali zemljovid svijeta kakav danas poznajemo, a prvi od njih dogodio se upravo na današnji dan 1943. godine u Casablanci, kada su Franklin Delano Roosevelt i Winston Churchill sjeli za stol i razradili strategiju borbe protiv Hitlera.

Kao bizaran nastavak prošlog paragrafa, upravo 24. siječnja 1972. godine na otoku Guamu iz šume je izašao japanski narednik Shoichi Yokoi, pokušavši se predati Amerikancima misleći da rat još uvijek traje.

Ovo je važan datum i za zaljubljenike u računala sa znakom jabuke - naime, 1984. godine na današnji je dan prvi Apple MacIntosh krenuo u prodaju. Dvadeset i šest godina i bitno više milijardi dolara kasnije, Jabuka vlada svijetom ...

Slavne osobe rođene na današnji dan uključuju rimskog cara Hadrijana, graditelja znamenitog zida u Velikoj Britaniji, namijenjenog obrani od Pikta, najpoznatijeg kastrata Farinellija, pjevača Neila Diamonda, tragično ubijenu Sharon Tate, tragično preminulog kolegu Johna Belushija, glumicu Nastassju Kinski i gimnastičarku Mary Lou Retton.

24.01.2024. 00:02:00
http://m.metro-portal.hr/dogodilo-se-na-danasnji-dan-24-sijecnja/54429/