objavljeno 24.10.2023. 00:02:00

Dogodilo se na današnji dan - 24. listopada

Osnovan prvi nogometni klub na svijetu, otvoren transkontinentalni telegraf, dogodio se slom burze na Wall Streetu, osnovani Ujedinjeni narodi

Dogodilo se na današnji dan 24. listopada
Dogodilo se na današnji dan 24. listopada (Arhiva)

Nogomet je najvažnija sporedna stvar na svijetu, kako je vole zvati, i sve što je vezano uz 22 igrača koji guraju kožnu loptu terenom tretira se kao vijest. No, ovo što ćemo spomenuti u ovom članku definitivno je vijest, jer je na današnji dan 1857. godine osnovan prvi nogometni klub na svijetu. Čast nosi Sheffield iz istoimenog grada, no ne Sheffield Wednesday, koji se pokazao uspješnijim u modernim vremenima, jer pravi Sheffield trenutno igra u 8. ligi.

Pony Express, poštanska služba koja je postala poznata u kaubojskim filmovima, prva je povezala obje američke obale i omogućila dostavu pisama i poruka u najkraćemo mogućem roku. Prema slavi bi se dalo zaključiti da je postojala dugo vremena, no zapravo je osnovana 1860. godine, a ukinuta je već sljedeće godine. Krivac ukidanju je prvi transkontinentalni telegraf koji je pušten u promet na današnji dan 1861. godine, što je dokrajčilo Pony Express u par mjeseci.

Na današnji dan svi brokeri na svijetu idu na posao s knedlom u grlu, jer se upravo 24. listopada 1929. godine dogodio Crni četvrtak, slom burze na Wall Streetu koji je započeo dvanaestogodišnju Veliku depresiju u SAD.

Nakon Drugog svjetskog rata postalo je jasno da Liga naroda nema prevelikog smisla i da je potrebno osnovati neko tijelo koje će imati snažniji utjecaj na svjetska zbivanja i služiti kao osiguranje protiv budućih mogućih svjetskih ratova. S tom misli na umu, na današnji su dan 1945. godine osnovani Ujedinjeni narodi.

Od slavnih osoba rođenih na današnji dan vrijedi izdvojiti francuskog kompozitora i glumca Gilberta Becauda, basista Rolling Stonesa Billa Wymana, glumca F. Murray Abrahama, njegovog kolegu Kevina Klinea, ruskog milijardera Romana Abramoviča i nogometaša Wayne Rooneya.

24.10.2023. 00:02:00
http://m.metro-portal.hr/dogodilo-se-na-danasnji-dan-24-listopada/64730/