objavljeno 22.11.2023. 00:02:00

Dogodilo se na današnji dan - 22. studenoga

Izdana Pastoralis Praeeminentiae o uhićenju svih Templara, izvršen atentat na J. F. Kennedyja, prikazan prvi nastavak Toy Story

Dogodilo se na današnji dan 22. studenoga
Dogodilo se na današnji dan 22. studenoga (Arhiva)

Papa Klement V. je na današnji dan 1307. godine izdao papinsku bulu Pastoralis Praeeminentiae koja je naredila svim kršćanskim vladarima u Europi da uhite sve vitezove Templare i otmu njihovu imovinu u ime crkve. Templari ili punim imenom "Red siromašnih vitezova Krista i Salomonova hrama" je bio kršćanski vojni red osnovan nakon prvog križarskog rata s namjerom da pomognu novom Jeruzalemskom kraljevstvu da se odupre napadima muslimana iz okolice. Europski vladari pomamili su se za njihovim bogatstvom i povlasticama, pa su zato i počeli njihovi progoni, rezultiravši Papinom bulom.

John Fitzgerald Kennedy izabran je 1960. godine za 35. predsjednika SAD-a. Njegov kratki mandat obilježila je kubanska kriza, ali i borba za prava crnaca. Na današnji dan 1963. godine, pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima, JFK je ubijen u atentatu u Dallasu. Dok se u otvorenom automobilu vozio ulicama grada, na povorku su ispaljena tri hica iz puške. Dva su pogodila Kennedyja - po jedan u vrat i glavu. Odmah je odvezen u bolnicu gdje je nedugo potom proglašen mrtvim. Nekoliko sati kasnije čovjek pod imenim Lee Harvey Oswald je uhićen, a potom i optužen za atentat. Oswald je tvrdio da je nedužan, ali to nije imao prilike dokazati pred sudom - dva dana kasnije ga je u policijskoj stanici pred TV-kamerama ubio Jack Ruby, vlasnik noćnog kluba povezanog s organiziranim kriminalom. Detalji vezani uz atentat su mnoge od samog početka natjerali da sumnjaju u službenu verziju da je Oswald ubio Kennedyja, a njegovo ubojstvo postalo je jedna od poznatijih teorija zavjere o kojoj se i danas raspravlja.

Priča o igračkama (eng. Toy Story) je računalno-animirani film prvi put prikazan 22. studenog 1995. i prvi je dugometražni za koji je korištena potpuno računalna animacija. Priča je to o grupi igračaka koje ožive nakon što njihov vlasnik nije prisutan, fokusirajući se na Woodyja, kauboja igračku, i na Buzza Lightyeara, akcijsku igračku astronauta. Film je zaradio 361 milijuna dolara diljem svijeta, a kritike su bile izuzetno pozitivne pohvaljujući osobito inovativnu animaciju i duhovitost scenarija.

Angela Merkel odrasla je u bivšoj Njemačkoj Demokratskoj Republici (DDR), diplomirala je fiziku, a do pada Berlinskog zida bila je vrlo aktivna u opoziciji tadašnje istočne Njemačke, pa je tako ujedinjenje dočekala na položaju glasnogovornika bivše države. Nakon pada Berlinskog zida ulazi u stranku Demokratski pokret i na prvim općim izborima nakon ujedinjenja 1990. izbarana je za zastupnicu u Bundestagu. Njezina se stranka ujedinila sa zapadnonjemačkom Kršćansko-demokratskom unijom (CDU) te je postala ministrica za žene i mladež u vladi Helmuta Kohla. 2000. godine postaje predsjednica CDU kao prva žena na toj poziciji, a na današnji dan 2005. postaje prva njemačka kancelarka u povijesti.

22. studenog 1869. rođen je francuski književnik i Nobelovac Andre Gide, a 1907. rođena je Dora Maar, Picassova ljubavnica i muza hrvatskog porijekla. Na današnji dan 1953. rođen je proslavljeni hrvatski kanuist Matija Ljubek, a 1967. njemački tenisač Boris Becker. Rođendane danas slave i glumice Jamie Lee Curtis (1958) i Scarlett Johansson (1984).

22.11.2023. 00:02:00
http://m.metro-portal.hr/dogodilo-se-na-danasnji-dan-22-studenoga/51549/