objavljeno 20.12.2023. 00:02:00
20. PROSINCA

Dogodilo se na današnji dan - 20. prosinca

Otkriće radija, premijera kultnog Diplomca, prva ulična rasvjeta u SAD-u i glazbeni rođendani

Dogodilo se na današnji dan 20. prosinca
Dogodilo se na današnji dan 20. prosinca (Arhiva)

Rusi su 1699. na današnji dan odlučili da Novu godinu više neće slaviti 1. rujna nego 1. siječnja. Novogodišnji praznici u Rusiji traju deset dana, što se poklapa i s proslavom pravoslavnog božića 7. siječnja (po Julijanskom kalendaru). Promjenu datuma početka Nove godine naredio je Petar Veliki.

Engleska, Francuska, Pruska, Austrija i Rusija službeno su 20. prosinca 1830. priznale Belgiju. Neovisnost je potvrđena nekoliko mjeseci kasnije u Londonu kada je Belgija izašla iz Ujedinjenog Kraljevstva Nizozemskog, ali su nove napetosti uslijedile u Prvom i Drugom svjetskom ratu i njemačke okupacije. Belgija je nakon rata sklopila carinsku uniju s Nizozemskom i Luksemburgom - Benelux.

Poznata ulica Broadway u New Yorku je na današnji dan 1880. dobila rasvjetu između Union Squarea i Madison Squarea te postala jedna od prvih osvijetljenih ulica u SAD-u. Broadway je toliko svijetlio da su mu stanovnici dali nadimak "The Great White Way".

Znanstvenici Pierre i Marie Curie objavili su otkriće novoga kemijskog elementa, radija, na današnji dan 1902. Radij se izlučuje iz uranova oksida i smatra se jednim od najrjeđih elemenata u prirodi. S uranovom rudačom je među prvima počeo eksperimentirati francuski fizičar Anton Henry, a supružnici Curie su kasnije počeli razrađivati njegovo otkriće te pronašli radij i polonij. Svo troje znanstvenika je 1903. nagrađeno Nobelovom nagradom za fiziku.

Godine 1967. održana je premijera kultnog filma "Diplomac" s Dustinom Hoffmanom i Anne Bancroft u glavnim ulogama. Višestruki milijunaš Donald Trump je 1993. po drugi puta uplovio u bračnu luku i to s glumicom Marlom Maples. Brak je trajao samo šest godina.

Rođendan slave izraelski paranormalni fenomen Uri Geller, američka pjevačica-kantautorica, pjesnikinja i vizualna umjetnica Patti Smith (1946.) i bubnjar grupe Kiss, George Peter John Criscuola, poznatiji kao Peter Criss "The Cat" (1945.).

20.12.2023. 00:02:00
http://m.metro-portal.hr/dogodilo-se-na-danasnji-dan-20-prosinca/52925/