objavljeno 18.11.2023. 00:02:00

Dogodilo se na današnji dan - 18. studenoga

Otkrivena Antarktika, uvedeno standardno vrijeme u SAD, prikazan Parobrod Willie s Mickey Mouseom, okupiran Vukovar

Dogodilo se na današnji dan 18. studenoga
Dogodilo se na današnji dan 18. studenoga (Arhiva)

Na današnji dan 1820. dogodilo se posljednje veliko geografsko otkriće kada je kapetan Nathaniel Palmer otkrio Antarktiku. Kao neustrašiv lovac na tuljane, Palmer je u svom brodiću „Heroj" od svega 14 metara doplovio do obala Antarktike u potrazi za kolonijama tuljana čije je krzno bilo na velikoj cijeni.

Šezdeset i tri godine kasnije SAD su uvele standardno vrijeme, izum kanadskog inžinjera Sir Sanforda Fleminga. Godinu dana kasnije 24 zemlje sastale su se u Bijeloj kući u Washingtonu i uvele standardno vrijeme u svijetu, dogovorivši se da je nulti meridijan u Greenwichu te da će od njega početi brojati vremenske zone.

Jedan od najpoznatijih i najomiljenijih crtanih likova u povijesti, Mickey Mouse, imao je premijeru na današnji dan 1928. godine u kratkom crtanom filmu Parobrod Willie.

U ne tako davnoj prošlosti, 1976. godine, španjolski se parlament sastao da nakon smrti generalissimusa Franca objavi povratak demokracije u zemlju.

No, ima i groznih stvari koje su na današnji dan potresle svijet. 1978. godine Jim Jones, samozvani duhovni vođa, poveo je 914 svojih sljedbenika u smrt masovnim trovanjem u Jonestownu u Gvajani. Kult je bio nemilosrdan, ubivši svakoga tko nije želio popiti cijanid, a nastradala su i sva djeca rođena u komuni.

Osamostaljenjem Hrvatske 1991. godine došlo je do otvorene agresije Srbije na Vukovar i Hrvatsku. Nakon što je većina srpskog stanovništva (sva srpska djeca) pobjegla iz grada, počela je bitka za Vukovar, u kojoj su hrvatske snage branile grad protiv vojske JNA, srpskih četničkih i drugih paravojnih formacija i srpske vojske, koja je imala golemu premoć u ljudstvu i tehnici. Srpsko je granatiranje sravnilo grad sa zemljom. Nakon tri mjeseca ogorčenih borba, Vukovar je 18. studenoga 1991. godine pao u srpske ruke. U agresiji na Vukovar 1991. godine, JNA i srpske paravojne postrojbe ubile su najmanje 1.739 osoba.

Prije pet godina Ujedinjeni narodi po prvi su put u povijesti održali zasjedanje Vijeća sigurnosti van sjedišta u New Yorku, sastavši se na dvodnevnom skupu u kenijskom glavnom gradu Nairobiju.

Rođendani slavnih osoba nisu toliko obilni kao nekoliko proteklih dana. Prije 108 godina rođen je George Gallup, poznati analitičar javnog mnijenja čiji institut i danas predstavlja najveći svjetski autoritet u tom polju. Rođen je i poznati hrvatski pjesnik Antun Branko Šimić, kao i hollywoodske zvijezde Owen Wilson, Elisabeth Perkins i Linda Evans. Alan B. Shepard stao je na površinu Mjeseca iza Neila Armstronga, dok je na današnji dan umro jedan od najvećih fizičara u povijesti, dobitnik Nobelove nagrade 1922. godine Niels Bohr.

18.11.2023. 00:02:00
http://m.metro-portal.hr/dogodilo-se-na-danasnji-dan-18-studenoga/13139/