objavljeno 17.05.2022. 00:02:00

Dogodilo se na današnji dan - 17. svibnja

Stevie Wonder izdao je hit "You are the Sunshine of my Life", a rođendan slavi new age pjevačica Enya

Dogodilo se na današnji dan 17. svibnja
Dogodilo se na današnji dan 17. svibnja (Arhiva)

Na današnji dan 1756. Velika Britanija je proglasila rat Francuskoj koji je u povijest ušao kao Sedmogodišnji rat (Pomeranski rat ili Francusko-indijanski rat). Sukobljene strane bile su Velika Britanija, britanske kolonije u Sjevernoj Americi, Pruska i Hannover protiv Francuske, Austrije, Rusije, Švedske i Saske. Iznenadno povlačenje Rusije, zbog smrti carice Elizabete, te dolazak na rusko prijestolje izrazito propruski raspoloženih careva, Petra III. i njegove supruge Katarine II., dovelo je do sklapanja mira 1963. u dva ugovora u Parizu. Priznat je poraz Burbona u korist Engleske i predaja francuskih kolonija Englezima, a Šlezija je ostala Pruskoj.

Aljaska, poluotok na sjeverozapadu Sjeverne Amerike, 1884. je neslužbeno proglašena vlasništvom SAD-a. Rusi su je nakon Krimskog rata prodali Amerikancima čija se odluka za kupnju pokazala kao odličan strateški potez - Aljaska je bogata rudama zlata i srebra te šumama i zalihama nafte. Milijun i pol četvornih kilometara prodano je 1867. za samo četiri centa po jedinici. Iako je 1959 Aljaska službeno postala 49. država SAD-a, na današnji dan 1884. potpisan je "organski zakon" kojim su započete prve prave administrativne veze Aljaske i Washingtona.

U Londonu je 1890. počeo izlaziti "Comic Cuts", prvi strip koji se na novinskom papiru prodavao na tjednoj bazi. Strip je inspirirao brojne izdavače da se jače posvete tom žanru, a 1953. je prestao samostalno izlaziti te je pripojen Knockoutu, stripu koji je izašao u samo dva izdanja.

Britanska vlada priznala je na današnji dan 1949. Irsku kao samostalnu državu. Nakon što su otok u 12. stoljeću pokorili Normani, otočna zemlja pala je pod dugogodišnju vlast Engleske koja se prema zatečenom stanovništu odnosila bez poštovanja te su brojni Irci u 19. stoljeću pobjegli u Ameriku. Nakon dugih i teških pregovora, Britanci su 1949. konačno priznali Irsku koja je dan nakon priznanja postala suverena Republika (izuzev Sjeverne Irske) s glavnim gradom  Dublinom.

Stevie Wonder izdao je na današnji dan 1973. svoj veliki hit "You are the Sunshine of my Life" koji se odmah popeo na sam vrh glazbenih ljestvica u SAD-u i Velikoj Britaniji.

Na današnji dan 1444. rođen je veliki talijanski slikar Sandro Botticelli (Rođenje Venere, ilustracije Danteove Božanstvene komedije i freske u Sikstinskoj kapeli). Rođendan slave new age pjevačica Enya, pjevačica Corrsa Andrea Corr te glumci Bob Saget, Dennis Hopper, Brigitte Nielsen i olimpijski boksač Sugar Ray Leonard.

17.05.2022. 00:02:00
http://m.metro-portal.hr/dogodilo-se-na-danasnji-dan-17-svibnja/40170/