objavljeno 14.06.2023. 00:02:00

Dogodilo se na današnji dan - 14. lipnja

Havaji službeno postali dio SAD, Walt Disney izdao Bambija, a Elvis Presley završio je srednju školu

Dogodilo se na današnji dan 14. lipnja
Dogodilo se na današnji dan 14. lipnja (Arhiva)

Današnji dan posebno je zanimljiv Amerikancima, jer je 14. lipnja 1775. osnovana Američka kopnena vojska (US Army), a dvije godine kasnije se službeno počela koristiti prepoznatljiva zastava SAD-a sa zvijezdama i crveno-bijelim crtama.

Američka kopnena vojska najveća je i najstarija grana Oružanih snaga Sjedinjenih država. Oformljena je zbog potreba Američkog rata za nezavisnost, a po završetku dugogodišnje revolucionarne borbe Kongres ju nije raspustio nego proglasio službenom vojskom SAD-a. Pretpostavlja se da Kopnenu vojsku sa svim ograncima danas čini preko milijun vojnika.

Zastava "Stars and stripes" zamijenila je na današnji dan 1777. staru na kojoj je u gornjem lijevom kutu bila zastava Velike Britanije. Broj bijelih zvjezdica na tamno-plavoj podlozi otada simbolizira broj saveznih država, dok vodoravne crte predstavljaju 13 početnih kolonija.

Treći veliki događaj 14. lipnja dogodio se za SAD 1900. godine kada su Havaji službeno pripojeni američkom teritoriju. Unatoč velikoj želji Washingtona da otočje postane i nova savezna država, Havaji su zadržali autonomnu upravu narednih 60 godina.  

Vlak s poljskim političkim zatvorenicima krenuo je polako 14. lipnja 1940. prema nekadašnjoj vojarni poljske vojske na jugu okupirane Poljske - bio je to prvi konvoj zatočenika za logor smrti Auschwitz gdje će do kraja Drugog svjetskog rata nacisti ubiti 1,1 milijuna ljudi.

Walt Disney je 1942. izdao popularan crtić Bambi. Animirani film nastao je prema istoimenom romanu pisca Felixa Saltena i jedan je od rijetkih radova Walt Disneyja u kojem nema nimalo traga ljudskom postojanju. Elvis Presley je 14. lipnja 1953. završio srednju školu Humes u Memphisu. Zanimljivo je da mu je učiteljica glazbenog redovito zaključivala niske ocjene iz pjevanja uz komentare da "nije talentiran za glazbu".

Alois Alzheimer, njemački psihijatar i neuropatolog koji je zaslužan za prvi opis demencije, bolesti koja je kasnije dobila njegovo ime, rođen je na današnji dan 1864. U Jastrebarskom se 1890. rodio jedan od pravih enciklopedijskih veličina hrvatske povijesti umjetnosti, povjesničar umjetnosti, istraživač i slikar Ljubo Babić, a u Argentini je 14. lipnja 1928. na svijet došao veliki revolucionar Ernesto Che Guevara. Rođendan slave bogataš i američki predsjednik Donald Trump, pjevač Boy George i tenisačica Steffi Graf

14.06.2023. 00:02:00
http://m.metro-portal.hr/dogodilo-se-na-danasnji-dan-14-lipnja/42497/