objavljeno 10.12.2008. 20:48:06

Dodijeljene Nobelove nagrade

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade primili su u srijedu u Stockholmu prestižnu nagradu iz ruku švedskog kralja Carla XI. Gustafa.

Francuz Jean-Marie Le Clezio (68) dobitnik je Nobelove nagrade za književnost. Njega je izabrala Švedska akademija u listopadu, nazvavši ga "piscem prijeloma, pjesničke pustolovine i osjetilna zanosa, istraživačem ljudske naravi iza i preko vladajuće uljudbe".

Njegovi sunarodnjaci, profesor Luc Montagnier i Francoise Barre-Sinoussi nagrađeni su za postignuća u medicini, napose za otkriće virusa HIV-a, uzročnika AIDS-a koji je već usmrtio 25 milijuna ljudi u svijetu.

Dobitnik Nobelove nagrade za fiziku je Amerikanac Yoichiro Nambu (87), koji zbog svojih godina i lošeg zdravstvenog stanja nije mogao nazočiti svečanosti u Stockholmu, ali su dvojica kolaureta, Japanci Makoto Kobayashi i Toshihide Maskawa bila nazočna na dodjeli prestižne nagrade. Sva trojica radila su na sustavu "slomljene simetrije" koja baca svjetlo na postanak svemira prije 14 milijarda godina.

Nobela za ekonomiju primio je Amerikanac Paul Krugman za svoj rad o slobodnoj trgovini i globalizaciji. On je i slavni kroničar The New York Timesa.

Trojica laureata za kemiju, Amerikanci Roger Tsien i Martin Chalfie te Japanac Osamu Shimomura zaslužni su za otkriće i razvoj zelenog fluorescentnog proteina koji je prvi put primijećen kod meduze, a veliku je primjenu našao u biološkim laboratorijima.

Nobelovu nagradu za mir je nešto prije u Oslu dobio bivši finski predsjednik Martti Ahtisaari za svoje mirovne napore diljem planeta, poglavito u indonezijskoj pokrajini Acehu, u Namibiji i na Balkanu.

Nobelove nagrade za kemiju, fiziku, medicinu, ekonomiju i književnost dodjeljuju se svake godine u Stockholmu 10. prosinca, na dan smrti utemeljitelja nagrade Alfreda Nobela.

Dobitnicima je uručena medalja s likom Alfreda Nobela, diploma i ček na iznos od 10 milijuna švedskih kruna (oko 951.650 eura), koji se dijeli ako ima više laureata.

 

10.12.2008. 20:48:06
http://m.metro-portal.hr/dodijeljene-nobelove-nagrade/13585/