objavljeno 24.02.2020. 12:01:00
FILM

Dobro jutro u Dokukinu KIC

Dokumentarni filmski esej Dobro jutro je rijetko prikazivano remek-djelo u kojem je Ante Babaja uperio djetinje radoznao pogled u vlastiti neizbježni kraj

Ante Babaja
Ante Babaja (Arhiva)

U četvrtak, 27. veljače u 19 h u sklopu programa Hall of Fame ne propustite jedinstvenu priliku za pogledati Dobro jutro (2007.) filmski testament kultnog hrvatskog redatelja Ante Babaje.

Dokumentarni filmski esej Dobro jutro je rijetko prikazivano remek-djelo u kojem je Ante Babaja uperio djetinje radoznao pogled u vlastiti neizbježni kraj. Ovaj filmski autoportret vodi nas u dom za stare i nemoćne osobe u Zagrebu. Jedan od tamošnjih stanara je i redatelj Babaja koji miniDV kamerom želi dokumentirati ambijent u kome živi: svoju, a djelomično i svakodnevnicu većine drugih štićenika. Ovaj osamdesetogodišnjak na kraju svoje više od pola stoljeća duge karijere imao je skromnosti i nadahnuća krenuti ispočetka, te snima svoj prvi dugometražni dokumentarni film u kojem prvi put koristi digitalnu tehnologiju.

Ante Babaja jedan je od rijetkih predstavnika filmskog esejizma u hrvatskom filmu. U pitanju je intrigantan podžanr dokumentarnog filma koji karakteriziraju subjektivni stav, hibridnost te miješanje fikcije i stvarnosti. Filmski velikan najpoznatiji je po svojim modernističkim ekranizacijama literarnih klasika kao što su Breza (1961.) prema djelu Slavka Kolara i Mirisi, zlato i tamjani (1971.) prema djelu Slobodana Novaka. Međutim, Babaja je snimio i čitav niz apstraktnih filmskih eseja antropološke tematike počevši od filma Tijelo (1965.) preko Čekaonice (1975.) i Starica (1976.) do Dobro jutro (2007.). Njegove igrane i dokumentarne filmove odlikuju naglašen lirizam i senzibilnost za pitanja egzistencije i identiteta, te snažno zanimanje za prolaznost života.

U Dobro jutro Babaja kombinira originalno snimljene situacije iz svojeg umirovljeničkog života sa scenama iz filmova koje je snimio tijekom duge karijere. Pritom uz mnogo humora i topline ostvaruje beskompromisno filozofsko razmatranje starosti, ali i vlastitog umjetničkog djela i života. Babajin posljednji film premijerno je prikazan na ZagrebDoxu, dok je na Danima hrvatskog filma osvojio Grand Prix za najbolji film festivala i Oktavijan za najbolji dokumentarni film.

U film će nas uvesti filmska kritičarka Višnja Vukašinović koja će naglasiti njegove esejističke elemente, a kao uvertiru pogledat ćemo autorov kratkometražni film Tijelo (1965.) o ljudskom tijelu u zdravlju i bolesti, ljepoti i ružnoći, te rođenju i smrti.

Ulaz na projekciju je slobodan.

Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma serija je predstavljanja najznačajnijih dokumentaraca koji su svojim inovativnim pristupom utjecali na razvoj dokumentarizma. Nova sezona programa Hall of Fame posvećena je filmskom eseju, a otvorili smo je u siječnju uz intrigantan filmski memoar i zabavnu nefikcijsku romantičnu komediju Shermanov marš (1985.) američkog redatelja Rossa McElweeja.

24.02.2020. 12:01:00
http://m.metro-portal.hr/dobro-jutro-u-dokukinu-kic/123971/