objavljeno 09.12.2020. 13:01:00
HEH?!

Dobro je razgovarati sam sa sobom

Uhvatite li se često da razgovarate sa sobom, čak i na glas? Nema razloga za brigu. Štoviše, to dobro djeluje na vašu psihu

Koliko često to radite?
Koliko često to radite? (Arhiva)

Razgovor sam sa sobom nosi povelike koristi za vas, tako da se ne bi trebali sramiti kad hodate po kući sami i razgovarate na glas. Zašto? Evo razloga...

U studiji objavljenoj u časopisu Quarterly Journal of Experimental Psychology, psiholozi Gary Lupyan sa Sveučilišta Wisconsin-Madison i Dainel Swingley sa Sveučilišta Pennsylvania proveli su eksperiment kako bi otkrili kako pričanje sa sobom utječe na naš mozak. 

"Često mrmljam sebi u bradu dok nešto tražim po hladnjaku ili po policama supermarketa", kaže Gary Lupyan za Lifehack i dodaje kako ga je ovo osobno iskustvo potaknulo da provede istraživanje.

Ispitanicima kojih je bilo 20, upokazane su fotografije određenih rpedmeta koje su potom morali pronaći u trgovačkom centru su pokazani različiti predmeti.

Polovici je rečeno da na glas ponove koji predmet trebaju zapamtiti, dok su drugi trebali pamtiti u tišini. Pokazalo se da su osobe koje su ponovile na glas određeni predmet, isti  brže pronašle.

Sve u svemu, porazgovarajte sa sobom, sigurno će vam pasti na pamet nešto pametno...

09.12.2020. 13:01:00
http://m.metro-portal.hr/dobro-je-razgovarati-sam-sa-sobom/129123/