objavljeno 11.07.2015. 19:01:00
STVARNO?

Dobro je biti starija majka

Iako je u našim krajevima još uvijek prevladavajuća ideja da se treba udati i dobiti djecu što ranije, istraživanja govore protiv toga

Nije baš da trebate žuriti
Nije baš da trebate žuriti (Arhiva)

Starije majke možda dobivaju zdraviju djecu koja će biti i bolje obrazovana od djece koju su rodile žene u dvadesetima, pokazalo je zanimljivo istraživanje.

I majke tinejdžerice i rodilje starije od 35 godina imaju nešto povećan rizik od prijevremenog porođaja, a adolescentice će vjerojatnije od žena u dvadesetima imati djecu koja se sporije razvijaju i koja ne završe srednju školu, pokazala je ta studija.

"Starija mati možda je dobra za djetetov razvoj ako je dobrostojeća i ako se ne mora brinuti za velik broj djece", kaže voditeljica istraživanja Caroline Fall, istraživačica s britanskog sveučilišta u Southamptonu.

Majke u istraživanju prosječno su bile stare 26 godina. Žene u Brazilu bile su najmlađe, 25,8 godina, a u Gvatemali najstarije - 27,2 godine.

Djeca majki do 19 godina imala su 20-30% veći rizik da budu nedonoščad i nedostaščad - da se rode prerano i s malom porođajnom masom, pokazala je studija.

Ta su djeca imala i 30-40% više izgleda da zaostaju u razvoju s dvije godine te da ne završe srednju školu.

Istraživači su ustanovili socioekonomski status majki na temelju obrazovanja, bračnog stanja, bogatstva, etničke pripadnosti i mjesta stanovanja u gradu ili u selu. I kad su te faktore uključili, ostala je prednost starijeg majčinstva.

Jedno je ograničenje studije u nedostatku podataka o genetici, pušenju i prehrani majki, te o ostalim oblicima hranjenja osim dojenja, priznali su autori studije u časopisu Lancet Global Health

11.07.2015. 19:01:00
http://m.metro-portal.hr/dobro-je-biti-starija-majka/92813/