objavljeno 17.11.2009. 17:58:34
što vam je na jelovniku?

Dobra i loša hrana za vaše zdravlje

Sve ono što konzumirate ili pak ne konzumirate izravno djeluje na spremnost vašeg imunološkog sustava

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Je li vaša prehrana pravi magnet za bakterije, viruse i ostale mikro-pošasti? Istraživanja pokazuju da ono što jedete (ili ne jedete) može igrati važnu ulogu u sposobnosti vašeg imuniteta da vas brani. Prema časopisu Prevention Magazine, evo što preporučaju znanstvenici i liječnici za ubacivanje u jelovnik.

Svježe iscijeđen sok

Jedna čaša tijekom doručka dat će vam dnevno potrebnu dozu vitamina C. Dobar je za kožu i imunitet. Neće vam pomoći da se ne prehladite, ali će vam pomoći da se brže oporavite. Izbjegavajte tvornički proizvedene nadomjeske.

Žitarice

Ječam i pšenica sadrže razna vlakna s antibakterijskim i antioksidanskim djelovanjem. Dobre su za sprječavanje herpesa, prehlade, pa čak i antraksa. Isto tako pojačavaju imunitet, ubrzavaju zarastanje ozljeda i potpomažu djelovanje antibiotika.

Mlijeko

Uz ribu, mlijeko je najbolji izvor vitamina D. To je piće koje će vam ojačati imunitet i spriječiti prehlade, tvrdi jedna harvardska studija. Osim toga, mlijeko pospješuje proizvodnju određenih proteina koji imaju sposobnost da ubiju viruse.

Jogurt

Lactobacillus reuteri probiotik je koji pomaže bijelim krvnim zrncima u borbi s infekcijama. Zato je jako dobro konzumirati i jogurt, no pazite što birate. Mnoge kompanije stave oznaku da se radi o probiotiku, a ustvari se uopće ne radi o tome. Potražite pakiranja na kojima piše da sadrži Lactobacillus acidophilus te Bifidus i L. rhamnosus.

Riba i morski plodovi

Losos, skuša, haringa samo su neke od riba koje sadrže omega-3 masne kiseline koje poboljšavaju djelovanje stanica namijenjenih za borbu protiv gripe. One također sadrže selenij (kojeg ima i u školjkama, rakovima, jastogu itd.) koji pomaže stanicama da se obrane od virusa. Neka istraživanja pokazuju da omega-3 masne kiseline pospješuju protočnost zraka u plućima te ih štite od prehlade i respiratornih infekcija.

Pileća juha

Ovaj „lijek" koristi se stoljećima u medicinske svrhe. Pile tijekom kuhanja ispušta aminokiseline čija je struktura slična acetilcisteinu koji se nalazi u lijekovima za bronhitis. Juha također ublažava simptome kašlja i začepljenog nosa. U kombinaciji s lukom i češnjakom juha je još efektnija i jača.

Leća

Dnevno potrebna doza cinka, koji je važan za obnovu stanica i jačanje imuniteta, nalazi se u jednoj šalici leća. Cink je iznimno važan za bijela krvna zrnca i svako pomanjkanje tog minerala može olakšati posao infekcijama. Pomiješajte ih sa ostalim žitaricama, jogurtom, raznim kašama i učinit ćete si mnogo dobra.

Bundeve i slatki krumpir

Ove namirnice pune su vitamina A koji je ključan u borbi s infekcijama. Osim toga, ukusne su i postoje tisuće recepata koje možete isprobati.

Češnjak

Prepoznat kao prirodan antiseptik i antibiotik, češnjak je od davnina prisutan u narodnoj medicini za sprječavanje, liječenje i ublažavanje različitih tegoba, a njegova je primjena bila (i ostala) posebno popularna u Kini, Indiji i južnoj Europi. Češnjak tako usporava rast bakterija te uspješno uništava bakterije, viruse i gljivice. Vrlo je učinkovit kao sredstvo protiv prehlada, zatim različitih gljivičnih oboljenja kože i crijevnih infekcija. Ima i vrlo pozitivan učinak na krv i krvne žile. Tvari koje sadrži, posebno alicin, uspješno razgrađuju štetne masnoće koje se nakupljaju na stjenkama arterija, pa tako redovita prisutnost češnjaka na jelovniku može spriječiti i pojavu ateroskleroze.

Crni čaj

Pet šalica na dan u dva tjedna mogu pretvoriti vaše obrambene stanice u neuništivo oružje u borbi s prehladom, gripom i virozama. Ako vam se ne sviđa crni, gotovo podjednako dobar je i zeleni čaj.

Gljive

Sve koje su jestive, poželjne su. Sadrže preko 300 sastojaka korisnih za imunitet koji čine bijele krvne stanice još jačima i agresivnijima u obrani organizma.

Što ne trebate konzumirati?

Gazirana pića i sokovi

Oko 100 grama šećera koliko ga otprilike ima u tri limenke soka guši vaše krvne stanice koje posaju slabijima u obrani organizma. Učinak traje oko pet sati.

Previše alkohola

Kokteli, razni miksevi, žestoka pića i bilo koji oblik alkohola u pretjeranim količinama čine vas izloženijima prehladi i gripi.

Brza hrana

Masnoća, kalorije i sve ono štetno u hamburgerima i raznoraznim brzim pripravcima mogu vas, osim debljanju, izložiti i riziku od prehlada. Pretile osobe teže se nose sa svinjskom gripom na primjer. Pretilost također smanjuje funkcionalnost imunološkog sustava.

Bunarska i izvorska voda

Ova voda sadrži prevelike količine arsena koji se povezuje s različitim vrstama raka, a poznato je i da smanjuje obrambenu spremnost protiv svinjske gripe.
17.11.2009. 17:58:34
http://m.metro-portal.hr/dobra-i-losa-hrana-za-vase-zdravlje/26661/