objavljeno 15.03.2010. 18:31:34
JADRANKA KOSOR:

Do Uskrsa stiže novi paket mjera za osnaživanje gospodarstva

Do kraja mjeseca bit će predstavljen paket kojim se želi pomoći tvrtkama koje su u poteškoćama bile i prije 1. srpnja prošle godine

(Goran Mehkek/Cropix)

Premijerka Jadranka Kosor kazala je danas da Vlada ne razmišlja o ranijem ukidanju više stope tzv. kriznog poreza, najavila da će Vlada do Uskrsa predstaviti još jedan novi paket za osnaživanje gospodarstva, ovaj put za tvrtke koje su u osobito velikim poteškoćama, a oporbi je zamjerila politiziranje vezano uz borbu protiv korupcije.

Kosor je u emisiji Hrvatskog radija "Kako Vlada vlada" kazala da će do kraja mjeseca biti predstavljen paket kojim se želi pomoći tvrtkama koje su u poteškoćama bile i prije 1. srpnja prošle godine, te dodala da će se, u sklopu borbe protiv korupcije, snažnije kontrolirati poticaji u poljoprivredi što će omogućiti da veće poticaje dobiju upravo oni koji ih stvarno trebaju.

Odgovarajući na kritike oporbe da Vlada ne čini dovoljno u borbi protiv krize, Kosor je kazala kako bi bila "zaprepaštena da oporba neki potez vlade pohvali".

"Očekivala sam da će iskreno pohvaliti napore u borbi protiv korupcije, ako ništa drugo i da će nam tu dati potporu. Ali, ne samo da nam ne daju već je politiziraju do krajnjih granica, što mi je potpuno neshvatljivo", rekla je Kosor.

"Vlada ima potporu većine u parlamentu, vlada i koalicija su stabilni, a oni koji prizivaju prijevremene izbore moraju tu onda nešto promijeniti", Jadranka Kosor

Dodala je da Vlada za svoje poteze ne očekuje pljesak jer politika "nije pozornica za pljesak", ali isto tako ne može prihvatiti tvrdnje "da vlada ne zna što radi i da vrluda".

Govoreći o ukidanju niže stope tzv. kriznog poreza od 2 posto kazala je kako se time želi potaknuti potrošnja, a u potpunosti će se od plaćanja dodatnog poreza osloboditi "sve one koji danas žive s poteškoćama".

"Od tog poreza i ranje je bilo izuzeto 900 tisuća umirovljenika i 600 tisuća zaposlenih, a sada će se ukidanjem praktički gotovo svi umirovljenici osloboditi od plaćanja poreza", rekla je i dodala da Vlada za sada ne razmišlja i o ranijem ukidanju stope od 4 posto (Zakon o posebnom porezu na promet prestaje važiti 1. siječnja 2011.).

Opovrgnula je pritom pojedine ocjene da su ukidanje niže stope poreza, kao i dogovor postignut sa seljacima, potezi napravljeni u predizborne svrhe.

"To nisu potezi koji bi bili u pripremi bilo kakvih izbora, već potezi nakon nebrojenih razgovora i u svrhu jačanja gospodarstva", istaknula je.

Ponovila je da prijevremeni izbori za vladu nisu opcija koja bi bila dobra jer bi se na taj način zaustavili pregovori o ulasku u EU. (hina/metro-portal)

15.03.2010. 18:31:34
http://m.metro-portal.hr/do-uskrsa-stize-novi-paket-mjera-za-osnazivanje-gospodarstva/35521/