objavljeno 24.08.2009. 13:14:46
Prijevozno sredstvo budućnosti

Dizalom do zvijezda – realnost ili fikcija?

Znanstvenici već godinama istražuju mogućnosti gradnje svemirskog dizala koje bi udaljenost od 35.800 kilometara trebalo prijeći u 10 dana.

(Wikipedia)

Najbrže poznato dizalo na svijetu, koje će biti postavljeno u neboderu Burj Dubai, visinu od 700 metara može savladati u samo jednoj minuti. Stručnjaci već godinama, daleko od očiju javnosti, razvijaju model svemirskog dizala koje bi trebalo prijeći 35.800 kilometara od zemljine površine do svemirske postaje među zvijezdama. S planiranom brzinom od 150 km/h, putovanje u svemir trajalo bi 10 dana.

Konstrukcija svemirskog dizala temelji se na ideji postavljanja dugačkog užeta putem kojeg bi posebno izrađena kapsula prevozila ljude i stvari s jednog kraja na drugi. Prednost dizala u odnosu na letjelice prije svega predstavlja veća sigurnost, ali i dugoročna financijska isplativost.

Svemirska postaja imala bi ulogu protuteže Zemlji i morala bi osigurati potpunu okomitost užeta.  Nalazila bi se na točno 35.800 kilometara iznad Zemlje, u tzv. geostacionarnoj orbiti u kojoj se svi objekti kreću paralelno sa Zemljinom površinom. Pošto je vrijeme rotacije objekata u toj orbiti jednako Zemljinoj, taj prostor se već koristi za brojne satelite.

Stručnjaci zemaljsku stranu postaje namjeravaju postaviti na mobilnu površinu poput broda ili morske platforme, što bi omogućilo upravljanje položajem užeta i izbjegavanje udara asteroida.

Najveći problem s kojim se znanstvenici suočavaju predstavlja odabir materijala za izradu same kapsule i užeta, jer za sada ne postoji materijal dovoljno otporan za povlačenje i spuštanje iz svemira. Čelik bi se, primjerice, raspao pod vlastitom težinom, a materijali užeta kakve danas poznajemo nemaju nosivost za takve udaljenosti. Puno nade se stoga polaže u nanotehnologiju te su intenzivirana istraživanja upravo u tom smjeru.

Drugi problem predstavlja i pitanje pogona svemirskog dizala. Za udaljenost od 35.800 kilometara u obzir ne dolaze ni električni kablovi ni baterije. Dizalo bi se trebalo pokretati bežično pa stručnjaci trenutno razmatraju različite kombinacije lasera i solarnih stanica. Dok bi se u svemiru energija crpila iz solarnih kolektora, po ulasku u atmosferu bi se mogla koristiti energija iz zemaljske stanice.  

Američka svemirska agencija, NASA, raspisala je milijunski natječaj za inovacije koje bi omogućile izradu svemirskog dizala. Iako se svake godine održavaju skupovi na kojima znanstvenici iz cijeloga svijeta prezentiraju svoje prototipe, nitko još nije zaslužio glavnu nagradu.

Unatoč tome što se investicije povećavaju a tehnologija napreduje, za očekivati je da će proći još puno vremena prije nego što će se prvi čovjek liftom dignuti u svemir. Čak i da se danas otkrije materijal za izradu potrebnih elemenata, prošlo bi još 20 godina do početka gradnje i ostvarenja vizije svemirskog dizala.

24.08.2009. 13:14:46
http://m.metro-portal.hr/dizalom-do-zvijezda-realnost-ili-fikcija/20698/