objavljeno 26.08.2009. 13:23:56
neki ne odustaju

Dinosauri se mogu razviti iz pilića?

Kanadski paleontolog želi oživiti prethistorijske životinje genetičkom manipulacijom pilića

(Getty Images)

Hans Larsson s katedre makroevolucije Sveučilišta McGill u Montrealu godinama se bavi traženjem kamenih ostataka prethistorijskih životinja.

Sada kod pilića pokušava razviti karakteristične osobine dinosaura koji su izumrli prije 65 milijuna godina. Smatra da se to može učiniti genetičkom manipulacijom embrija pilića.

I sam Larsson priznaje da je ispitivanje u samom začetku ali uvjeren je da će se jednog dana živi prethistorijski gmazovi ponovno razviti.

Ako uspije dokazati da kod ptica postoji potencijal za razvoj anatomskih karakteristika dinosaura, dokazat će time da ptice direktno potječu od dinosaura.

Već deset godina bavi se proučavanjem razvoja ptica a velika mu je želja izgraditi inkubator za dinosaure.

Zanimljivo je da će brojne kanadske znanstvene organizacije u suradnji s National Geographicom projekt financijski poduprijeti. Ideja se rodila u razgovoru s poznatim američkim paleontologom Jackom Hornerom koji je, između ostalog, sudjelovao u filmu Jurski park kao tehnički savjetnik.

Nedavno je Horner napisao knjigu Kako stvoriti dinosaura u kojoj među pokušajima oživljavanja tih životinja navodi i eksperimente s embrijima pilića.

26.08.2009. 13:23:56
http://m.metro-portal.hr/dinosauri-se-mogu-razviti-iz-pilica/20852/