objavljeno 28.03.2012. 18:58:52
MUKE PO GENIJU

Dilema mladog genijalca: Što studirati slijedeće, astronomiju ili teorijsku fiziku

Dok njegovi vršnjaci ganjaju djevojke, mladi 14-godišnji genijalac, Moshe Kai Cavalin, razmišlja koji fakultet upisati nakon što za nekoliko dana diplomira matematiku

Moshe Kai Cavalin, mladi genijalac
Moshe Kai Cavalin, mladi genijalac (YouTube screenshot)

Nakon što se oglasi zadnje zvono i svi ispiti polože srednjoškolci diljem svijeta suočavaju se sa istom životnom odlukom - naći posao i uploviti svijet odraslih ili upisati fakultet, odnosno nastaviti sa školovanjem i stručnim usavršavanjem. S takvom dilemom susreo se i 14-godišnji amerikanac kineskog podrijetla Moshe Kai Cavalin, ali po drugi put u životu.

Naime, prije tri godine, sa navršenih 11 godina, Moshe je završio fakultet East LA Community College i potom upisao diplomski studij na razvikanom sveučilištu UCLA. Za koji dan, nakon tri godine studiranja, Moshe će diplomirati matematiku, no pošto njegova glad za znanjem još nije utažena našao se pred dilemom što slijedeće upisati - astronomiju ili teorijsku fiziku.

Iako Moshe još uvijek nije siguran kojim će putem krenuti, njegova majka Suichen Chein smatra da bez obzira na odabrati neće imati problema jer odmalena lako usvaja nova gradiva.

Roditelji su zamijetili njegov ogromni potencijal još dok je bio beba, odnosno kada je s dvije godine počeo čitati štiva čije je gradivo na fakultetskoj razini, no Moshe unatoč nevjerojatnom intelektu ne želi da ga se smatra genijalcem.

"Genij je samo riječ kao što je IQ samo broj. Oni  služe za svrstavaju ljude u određene skupine, a pritom se totalno zanemaruju sve ostale osobine koje čine pojedince onime što jesu", rekao je skromni Moshe Kai Cavalin.  

28.03.2012. 18:58:52
http://m.metro-portal.hr/dilema-mladog-genijalca-sto-studirati-slijedece-astronomiju-ili-teoretsku-fiziku/69527/