objavljeno 13.10.2010. 07:00:00
SMANJEN RIZIK

Dijeta protiv raka dojke - maslinovo ulje, povrće i kolači

Američka nutricionistica je nakon dugog istraživanja sastavila popis hrane koja pomaže u mršavljenju i borbi protiv raka dojke

Dijeta protiv raka dojke - maslinovo ulje, povrće i kolači
Dijeta protiv raka dojke - maslinovo ulje, povrće i kolači (Shutterstock)

Američka nutricionistica dr. Mary Flynn sastavila je prehranu za koju je dokazano da pomaže u borbi protiv raka dojke. Nakon godina istraživanja pokazalo se da je jednako učinkovita za zdrave žene koje žele smanjiti rizik od ove opasne bolesti, kao i za žene koje se od nje oporavljaju.

Dr. Flynn je glavni nutricionist u bolnici Miriam i profesorica medicine na prestižnom Sveučilištu Brown u SAD-u, a u časopisu Good Health objasnila je kako određena hrana pomaže u borbi protiv raka dojke. Prije svega riječ je o zdravim mastima kao što je maslinovo ulje, zatim voću i povrću bogatom karotenoidima, punozrnatim žitaricama te nekim mliječnim proizvodima i sirevima. Flynn tvrdi kako je dokazano da upravo ova hrana štiti od raka dojke.

>> Rak dojke mogao bi se liječiti pomoću brokule

Njezinim načinom prehrane trebali biste smršavjeti, što je također pozitivno jer je prekomjerna težina faktor rizika za rak dojke, te u organizam unijeti dovoljno hrane koja pomaže u sprječavanju raka dojke. Unos energije tijekom dana treba biti do 1.500 kalorija, a kad se jednom postigne ciljana težina, režima prehrane se ne treba držati svakog dana - dovoljno je pet do šest dana u tjednu.

Osim puno voća, povrća, zdravih žitarica i maslinovog ulja, dr. Flynn preporuča čak i slatko. Preporuča da odaberete vlastite recepte za kolače i slastice u kojima ćete maslac ili margarin zamijeniti ekstra djevičanskim maslinovim uljem, a barem pola količine bijelog brašna zamijeniti punozrnatim brašnom.


13.10.2010. 07:00:00
http://m.metro-portal.hr/dijeta-protiv-raka-dojke-maslinovo-ulje-povrce-i-kolaci/49641/