objavljeno 14.04.2010. 20:56:22
IPAK POTVRĐENO

Dijeta bez vježbanja nema nikakvog učinka na mršavljenje

Oni koji se drže niskokalorične dijete u nadi da će izgubiti kilograme, ne bi trebali puno očekivati osim ako i ne vježbaju, navode znanstvenici

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Naime, nova studija je otkrila kako samo smanjivanje porcija hrane i zamjena zdravijim alternativama nije dovoljno da bi se učinkovito mršavilo. Znanstvenici sa Sveučilišta Oregon tvrde kako se to događa zbog prirodnog mehanizma kompenzacije koji smanjuje fizičku aktivnost osobe kao odgovor na manji unos kalorija.

"Ovo istraživanje pokazuje da sama dijeta neće donijeti neke značajne rezultate. Valjalo bi je kombinirati s tjelovježbom kako bi se postigli ciljevi", objašnjava autorica studije Judy Cameron. Kako bi proveli istraživanje, dr. Cameron i kolege proučavali su 18 ženki makaki majmuna. Životinje su bile na prehrani bogatoj mastima nekoliko godina. Zatim su vraćene na niskokaloričnu hranu, nakon čega je praćena njihova aktivnost i težina.

"Zanimljivo, ali značajne promjene u težini nije bilo. No bilo je promjene u aktivnosti. Prirodni nivo fizičke aktivnosti počeo je opadati ubrzo nakon što su majmuni prešli na prehranu s manje kalorija. Kada se unos kalorija još više smanjio, nivo fizičke aktivnosti smanjio se čak i više", dodaje Cameron.

No druga grupa majmuna imala je normalnu prehranu ali su prolazili dnevne treninge od sat vremena. Ova grupa izgubila je na težini. "Naša studija demonstrira kako postoji prirodan tjelesni mehanizam koji čuva energiju kao odgovor na redukciju kalorija. Hrana ljudima i životinjama nije uvijek dostupna, a tijelo je pronašlo strategiju kojom uspješno rješava ove fluktacije", zaključuje znanstvenica.

14.04.2010. 20:56:22
http://m.metro-portal.hr/dijeta-bez-vjezbanja-nema-nikakvog-ucinka-na-mrsavljenje/37867/