objavljeno 29.10.2009. 17:57:54
novo otkriće

Dijabetes kod ljudi s Alzheimerom čuva pamćenje

Pacijenti koji pate od obje bolesti bilježe manji pad u testovima pamćenja i kognicije

(Dreamstime)

Ljudima koji istovremeno boluju od Alzheimerove bolesti i dijabetesa sposobnost pamćenja se pogoršava sporije nego ljudima koji boluju samo od Alzheimera. Pokazala je to francuska studija objavljena u časopisu Neurology.

Znanstvenici su četiri godine pratili stanje 600 pacijenata s Alzheimerovom bolesti, a deset posto njih ujedno je patilo i od šećerne bolesti. Svi oni su dva puta godišnje bili podvrgnuti testovima pamćenja i kognitivnim testovima. Pokazalo se da su uspješniji bili pacijenti s dijabetesom.  

Na početku testiranja svi su na kognitivnim testovima u prosjeku postigli 20 bodova. Svako sljedeće testiranje rezultiralo je smanjenjem bodova. No, pacijenti koji boluju samo od Alzheimera imali su pad od 1,24 boda, a oni sa šećernom bolesti pad od samo 0,38 bodova.

Liječnici ne mogu potpuno objasniti uzrok tomu, ali smatraju da to sigurno zavisi o lijekovima koji se daju dijabetičarima.

Coroline Sanz, jedna od autora studije, kaže da su bili iznenađeni rezultatima jer su očekivali da će dijabetes još više pogoršati sposobnost pamćenja i kognicije. Pogotovo zato što iz nekih istraživanja proizlazi da je šećerna bolest rizični faktor za nastanak Alzheimera.

Alzheimerova bolest još uvijek je neizlječiva, a sljedeće godine od nje će bolovati više od 35 milijuna ljudi.

29.10.2009. 17:57:54
http://m.metro-portal.hr/dijabetes-kod-ljudi-s-alzheimerom-cuva-pamcenje/25311/