objavljeno 22.03.2009. 21:04:41
studija

Deset smrtonosnih gena

Otkriveno deset gena koji povećavaju opasnost od iznenadne smrti.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (foto: CORBIS)

Istraživači su otkrili devet novih varijacija gena koji mogu osobu učiniti sklonijom iznenadnoj smrti od srčanog zastoja, a potvrdili su i već poznatu ulogu desetog takvog gena, objavljeno je u nedjelju.

"Gotovo polovina njih bili su sasvim novi geni za koje nitko nije ni slutio da sudjeluju u biologiji srca", rekao je Dan Arkin s medicinskoga fakulteta Johnsa Hopkinsa. Njegova je ekipa znanstvenika jedna od mnogih koje su radili na toj studiji koju je objavio časopis Nature Genetics.

Prošli je mjesec Arkingova skupina objavila u časopisu Circulation da je otkrila jedan gen koji povećava opasnost od od smrti zbog zastoja srca.

Nova studija identificirala je taj gen i još devet novih koji modificiraju intervale srčanih kontrakcija, poznate kao intervale QT.

Ljudi s produljenim intervalima QT u većoj su opasnosti od iznenadne smrti koja je uzrok više od 400 tisuća smrti na godinu u Sjedinjenim Državama, po podacima Američkoga kardiološkog društva.

"Iznenada smrt od srčanog zastoja velik je problem. Ne dobijete drugu priliku", rekao je Arking u telefonskom intervjuu.

Studija na 15.842 osobe pokazala je da što osoba ima veći broj od tih deset varijanata, to su veći izgledi da ima i produljeni interval QT.

Sad treba otkriti koliku ulogu svaki od tih gena ima u povećavanju rizika. Na kraju, rekao je, mogli bismo otkriti metu potencijalnoga novog lijeka. (hina/metro-portal)

22.03.2009. 21:04:41
http://m.metro-portal.hr/deset-smrtonosnih-gena/15900/