objavljeno 29.04.2008. 22:47:47
JEDNOSTAVNO...JAGODE

Desdemonin užitak

Fotografija vijesti

Shakespeare ju je opisao u Othellu i iskoristio kao ukras za Desdemonin ručak, ona ima svoj muzej, pripada obitelji ruža, a legenda kaže: ako je prepolovite na dva dijela i polovice date osobama suprotna spola, to će se dvoje zaljubiti. Jagoda, prvo proljetno voće koje svojim mirisom i ružičastocrvenom bojom podsjeća na pune ženske usne, navješćuje dolazak mnogo ljepšeg vremena, a kulinarske velemajstore inspirira u stvaranju raznih delicija.

Iako... mnogi će reći da je najljepša u klasičnom ruhu - prekrivena šlagom, a najsenzualnija ako je, kao što je to učinio Richard Gere u ‘Zgodnoj ženi’, poslužite uz dobro ohlađeni šampanjac. O jagodama se zna mnogo, no ne uvijek i dovoljno. Ako vas put nanese u Istru, u nekim će vas restoranima oduševiti hladna juha od jagoda, a u skrivenim kulinarskim oazama znaju ih poslužiti kao umak uz pečeni ananas s palminim šećerom. Talijani na njih katkad kapnu nekoliko kapi aceta balsamica kako bi im pojačali okus, a većina ih uroni u tamnu čokoladu i posluži uz odgovarajuće bijelo vino. Ideja je mnogo, a osnovu već imate, stoga... uronite u jagode!

Što (možda) niste znali o jagodi?- pripada obitelji ruža
- u Belgiji postoji Muzej jagoda
- ne sadrži natrij (sol)
- niske je kalorijske vrijednosti
- sadrži mnogo dijetalnih vlakana koje dokazano smanjuju razinu kolesterola u krvi
- pomaže u uništavanju slobodnih radikala kisika koji pokreću razvitak karcinoma
- posjeduje visoka antioksidantska svojstva

Slasne, ukusne i mirisne jagode dovoljne su same po sebi. No, evo nekoliko brzih, jednostavnih i ekonomičnih recepata za deserte od jagoda, za koje vam je potrebno malo vremena i truda. Iskušajte ih! 

Frape od jagoda

Potrebno vam je desetak jagoda, tri decilitra mlijeka, žlica šećera i pola limuna.

Sve sastojke ubacite u električni mikser na nekoliko minuta i zatim rashladite u hladnjaku.

Želite li frape servirati odmah, u mikser dodajte i malo usitnjenog leda!

 

Hladna torta od jagoda

Trebate pola kilograma jagoda, 6o dag svježeg sira, tučeno vrhnje, jednu biskvitnu koru, desetak piškota, 3 velike žlice ruma, malo šećera (po želji) i tučeno vrhnje.

Jagode dobro pomiješajte sa šećerom i pasirajte dok ne dobijete gustu, kremastu smjesu. U kremu dodajte sir, izmrvljene piškote i tučeno vrhnje. Lagano promiješajte. Biskvit natopljen rumom premažite kremom od jagoda i precizno izravnajte.
Stavite u zamrzivač na nekoliko sati, a kada je izvadite, ukrasite je tučenim vrhnjem i ostatkom jagoda ili piškota. 

Jagode s čokoladom

Možda su splitski Đavoli imali pravo kada su pjevali pjesmu ‘Jagode i čokolada’, jer doista ih je katkad dovoljno samo uroniti u tamnu čokoladu i poslužiti uz dobro ohlađeno vino ili, ako ste raspoloženi, uz šampanjac.

Dakle, tamnu čokoladu otopite na malo maslaca, a možete dodati i jednu žlicu mlijeka. Očišćene jagode uronite u čokoladu i zatim stavite na foliju dok se čokolada ne stvrdne.

I da ne zaboravimo - ne stavljajte u hladnjak!

Piše: Pripremila: Barbara Govorčin
29.04.2008. 22:47:47
http://m.metro-portal.hr/desdemonin-uzitak/6544/