objavljeno 19.05.2016. 09:35:00
COOL

Depresiju ćemo liječiti - halucinogenim gljivama?

Halucinogeni kemijski spoj prisutan u nekim vrstama gljiva može pomoći u liječenju depresije

Ludim glijvama do zdravlja?
Ludim glijvama do zdravlja? (Arhiva)

Halucinogene gljive obično se smatraju prilično opasnim načinom drogiranja, no izgleda da je ipak pronađena i medicinska primjena za njih - liječenje depresije.

Kod 8 pacijenata kojima nisu pomagali standardni lijekovi je nakon provedenog testiranja zabilježeno povlačenje simptoma depresije, objavio je stručni časopis Lancet Psychiatry.

Kod 5 pacijenata se simptomi depresije nisu vratili niti 3 mjeseca nakon završetka eksperimenta, dodaju istraživači s Imperial College London.

Po njihovim riječima, ključnom se pokazao halucinogeni spoj psilocibin koji je primijenjen u velikim dozama.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da 350 milijuna ljudi diljem svijeta pati od depresije. Mnogi dobro reagiraju na liječenje antidepresivima i kognitivnom terapijom, ali u oko 20 posto slučajeva nema pozitivne reakcije.

Psilocibin djeluje na serotonin, "hormon sreće", ali pošto se radi o haluciongenu koji može izazvati i neugodne nuspojave, uključujući paranoju, znanstvenici su se prvo htjeli uvjeriti je li taj alkaloid siguran.

U studiji je sudjelovalo šest muškaraca i žena od 30 do 64 godine, svi s teškom depresijom. Svima im se tijekom ispitivanja nadgledao krvni tlak i broj otkucaja srca, a gotovo su svakodnevno razgovarali s psihijatrom. Ozbiljnije nuspojave nisu zabilježene.

Psihodelična iskustva su kod ispitanika trajala do 6 sati, a negativni popratni učinci su uključivali mučninu, anksioznost i glavobolje.

19.05.2016. 09:35:00
http://m.metro-portal.hr/depresiju-cemo-lijeciti-halucinogenim-gljivama/98211/