objavljeno 05.09.2008. 13:47:00
SADA SU IN PRIJENOSNA

Dell prodaje svoje tvornice

Zbog toga što se orijentirao samo na stolna računala, snažno kaska za konkurencijom.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Reuters)

Posljednjih mjeseci Dell je ugovornim proizvođačima pristupio s ponudom za prodaju svojih tvornica, piše nadalje WSJ, pozivajući se na izvore bliske toj situaciji.

Prema riječima jednog izvora, Dell bi mogao većinu, ako ne i sve svoje tvornice, prodati u idućih 18 mjeseci, i to najvjerojatnije velikim ugovornim proizvođačima, većinom iz Azije.

Dell-ove su tvornice skrojene da odgovaraju na potrebe tržišta osobnih računala temeljenog na korporativnim klijentima s velikim narudžbama.

No, u protekle tri godine rast se sve više oslanja na prijenosna računala koja se kupcima plasiraju putem maloprodaje, te je Dell opasno zaostao za konkurentima u pronalasku učinkovitog sustava proizvodnje prijenosnih računala.

Neki upozoravaju da bi Dell mogao naići na nekoliko prepreka u prodaji svojih tvornica. Primjerice, ističe jedan izvor, ugovorni bi proizvođači mogli biti nespremni kupiti tvornice koje se nalaze u regijama s visokim troškovima rada, poput SAD-a.

Neke bi pak tvornice mogle biti opterećene sporazumima s lokalnim vladama, poput Dell-ove tvornice u saveznoj američkoj državi Sjevernoj Karolini koja je primila nekoliko milijuna dolara državnih i lokalnih poreznih olakšica vezanih uz određene uvjete, poput onog da ispuni određene ciljeve zapošljavanja i lokalnih ulaganja do 2015.

Iako se Dellove tvornice i dalje smatraju učinkovitima u proizvodnji desktop računala, sama industrija ne smatra tvornice u vlasništvu kompanija najjeftinijim načinom proizvodnje prijenosnih računala.

Ugovorni proizvođači općenito mogu proizvesti kompjutore za manje novca jer su njihove operacije u cijelosti usko fokusirane na učinkovitosti u proizvodnji, suprotno velikim tvrtkama kao što je Dell, koje moraju obratiti pozornost na neke druge stvari, poput marketinga. (HINA)

05.09.2008. 13:47:00
http://m.metro-portal.hr/dell-prodaje-svoje-tvornice/11409/