objavljeno 08.04.2012. 18:54:56
KRISTALNA KUGLA NAŠEG BUDUĆEG ZDRAVLJA

Dekodiranje DNK možda i nije tako korisno

Prosječnoj osobi dekodiranje genoma ne garantira uspješno predviđanje bolesti poput karcinoma ili srčanih tegoba

Fotografija vijesti

Ubrzavanje i pojeftinjenje procesa dekodiranja ljudskog genoma probudilo je nadu da će u bliskoj budućnosti znanstvenici moći iz našeg DNK-a predvidjeti bolesti koje nas mogu snaći u životu, no nedavno istraživanje ubacilo je zrno sumnje u korisnost te tehnike, barem što se tiče predviđanja nekih zdravstvenih komplikacija.

Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Johns Hopkins su za vrijeme proučavanja tisuća jednojajčanih blizanaca uočili da unatoč identičnoj genetici braća i sestre mogu oboljeti od različitih bolesti. U fokusu je bilo 24 zdravstvenih tegoba, uključujući razne vrste karcinoma, srčanih bolesti i Alzheimera.

Voditelj istraživanja, dr. Bert Vogelstein, kaže kako se u najboljem slučaju nekoga može upozoriti na povećani rizik od neke bolesti, te da negativni testovi na neku bolest ne znače da ju nećemo dobiti, već da imamo iste šanse kao i opća populacija.

Primjerice, karcinomi se uglavnom ne nasljeđuju nego nastaju mutacijama koje mogu nastupiti u bilo kojem trenutku našeg života, a druge česte bolesti su pod utjecajem našeg životnog stila i okoline u kojoj se nalazimo.

Bez obzira što se ispostavilo da dekodiranje genom možda neće s točnošću predvidjeti naše buduće zdravstveno stanje, ono nudi pregršt novih, pozitivnih mogućnosti, od prilagođavanja terapija osobama s nasljednim bolestima do pomaganja roditeljima koji nose neispravne gene u odluci da li će imati djecu ili ne.

08.04.2012. 18:54:56
http://m.metro-portal.hr/dekodiranje-dnk-mozda-i-nije-tako-korisno/69866/