objavljeno 08.12.2015. 18:08:22
ZANIMLJIVO

Debljati se stvarno možemo i od - zraka?!

Ispušni plinovi i dim cigarete najveći su problem i potiču širenje upala i remete sposobnost tijela da sagorjeva energiju

Kako se debljamo?
Kako se debljamo? (Arhiva)

Zbog lošeg zraka tijekom godina može se promijeniti metabolizam što će omogućiti da se neželjeni kilogrami lakše "nalijepe".

Ispušni plinovi i dim cigarete najveći su problem i potiču širenje upala i remete sposobnost tijela da sagorjeva energiju.

Onečišćen zrak nema kratkoročne posljedice, ali dugoročna izloženost onečišćenom zraku može dovesti do razvijanja teških bolesti, respiratornih i moždanih, pojasnio je Hong Chen, znanstvenik sa Sveučilišta Toronto u Kanadi. 

Znanstvenik Qinghua Sun proveo je istraživanje s ciljem da otkrije kako na zdravlje utječu različiti životni stilovi, odnosno koaj je razlika u životu u velikim, prenapućenim gradovima u odnosu na osobe koje žive na periferijama, odnosno izvan gradova.

Istraživanje je proveo na laboratorijskim miševima. Podijelio ih je u dvije skupine i jednu je izložio uvjetima kakve vladaju pored autocesta gdje je zrak onečišćen ispušnim plinova, a druga skupina miševa udisala je čisti, filtrirani zrak. 

Nakon samo deset tjedana bile su vidljive promjene. Miševi u "zagađenim uvjetima" pokazivali su znakove debljanja u području trbuha i vitalnih organa, njihove stanice bile su veće od stanice miševa koji su uživali u čistom zraku. Znakovito je i to da se pokazalo da su miševi iz "zagađene okoline" pokazali slabiju osjetljivost na inzulin, hormon koji signalizira stanicama da šećer pretvore u energiju što je prvi korak do razvijanja dijabetesa. 

08.12.2015. 18:08:22
http://m.metro-portal.hr/debljati-se-stvarno-mozemo-i-od-zraka/95417/