objavljeno 15.04.2017. 17:15:00
ZAPAMTITE :)

Debljamo se i od napitaka, zar ne?

Kava i čaj definitivno i dokazano donose blagodati organizmu kada se konzumiraju u preporučenim količinama, no ostatak unosa (osim vode) je i više nego sumnjiv

Ako radite sami, onda OK... inače, zaobiđite
Ako radite sami, onda OK... inače, zaobiđite (Shutterstock)

Višak kilograma obično pripisujemo onome što smo pojeli, dok istovremeno zanemarujemo važnu činjenicu - gotovo trećinu dnevnog unosa kalorija čine napitci, a ne čvrsta hrana.

Naravno, nisu svi isti - kava i čaj definitivno i dokazano donose blagodati organizmu kada se konzumiraju u preporučenim količinama, no ostatak unosa (osim vode) je i više nego sumnjiv.

Uzmimo za primjer popularne vode s okusima koje svojim atraktivnim naljepnicama s kojih vrište minerali i vitamini privlače gomile kupaca - dok su arome i umjetni zaslađivači napisani vrlo sitnim slovima na poleđini... a upravo ti sastojci otvaraju apetit.

Jednako tako, tu su i sokovi od voća u kojima se, gotovo u pravilu, nalazi hrpa umjetnih aroma i velika količina šećera, dok je sok od pravog voća zastupljen s par postotaka. Čaša takvog soka nerijetko ima više kalorija od kolača - osim ako ga napravite sami.

Kava je super ako pijete običnu s eventualo malo šećera, no zato su kofeinski napitci prave kalorijske bombe jer mogu imati i 800 kalorija uz 170 grama šećera, a kofeinom su ih nakrcali u količinama koje bi i slona držale budnim danima. Prevelike količine takvih napitaka uzrokuju tjeskobu i srčanu aritmiju, da ne govorimo o izgubljenom snu. 

I da, žestoka pića puna su šećera, za razliku od vina i piva, pa povećavaju rizik od pretilosti i srčanih bolesti, dok energetska pića, jednako kao i kofeinski napitci, obiluju šećerom i kofeinom i pretjerana konzumacija izrazito povećava rizik od visokog krvnog tlaka.

Stoga, držite se vi vode... obične, naravno.

15.04.2017. 17:15:00
http://m.metro-portal.hr/debljamo-se-i-od-napitaka-zar-ne/104340/