objavljeno 06.02.2008. 23:16:57

Danas počinje 58. Berlinale

Čuveni filmski festival otvorit će film Martina Scorsesea o Stonesima

Od ukupno 21 filma koji će biti prikazan u službenoj 
konukrenciji, čak su tri francuska
Od ukupno 21 filma koji će biti prikazan u službenoj konukrenciji, čak su tri francuska (AFP)

Berlinski filmski festival, poznatiji kao Berlinale, počinje danas uz zvuke električne gitare Rolling Stonesa, junaka filma američkog redatelja Martina Scorsesea ‘Shine a Light’ posvećenog toj kultnoj rock-skupini.

Izvan konkurencije

Nestrpljivo očekivani glazbeni dokumentarac autora ‘Pokojnih’, u kojemu se smjenjuju intervjui, arhivske snimke i snimke iza pozornice, snimljen dojmljivim brojem kamera, prikazuje koncert koji su Stonesi održali u New Yorku ujesen 2006. godine. Tom svjetskom pretpremijerom koja će se prikazati izvan konkurencije, danas počinje Berlinski filmski festival u nazočnosti Micka Jaggera, Keitha Richardsa, Charlieja Wattsa i Rona Wooda. Dieter Kosslick, 59-godišnji umjetnički direktor 58. međunarodnoga filmskog festivala koji se održava u Berlinu do 17. veljače, misli da je ovaj film pravi zgoditak.

Manje političke obojenostiBerlinale će ove godine biti manje politički obojen nego inače, u korist glazbe. Na festivalu će se prikazati i filmovi o rock-pjevačici Patti Smith i skupini Crosby, Stills, Nash & Young.
Lani je Zlatnog medvjeda osvojio film ‘Tuyjin brak’ Kineza Wanga Quan’ana. 

- Očito da imaju povjerenja u festival kad su nam povjerili pretpremijeru ovakvih razmjera. Možete zamisliti što će se te večeri događati na crvenom tepihu - rekao je Kosslick.

Prema njegovim riječima, Berlinale će ove godine biti manje politički obojen nego inače, u korist glazbe. Na festivalu će se prikazati i filmovi o rock-pjevačici Patti Smith i skupini Crosby, Stills, Nash & Young. Neće nedostajati ni glamura. Julia Roberts nastupit će u priči o obiteljskoj tragediji ‘Firefilies in the Garden’, dok će Scarlett Johansson i Natalie Portman glumiti dvije sestre koje žele steći naklonost engleskog kralja Henrika VIII. u ‘The Other Boleyn Girl’.

Tri francuska filma

Od 21 filma koliko ih se   utrkuje za Zlatnog medvjeda, tri su francuska. Lani je Zlatnog medvjeda osvojio film ‘Tuyjin brak’ kineskog redatelja Wanga Quan’ana, o Mongolki koja traži novog supruga koji će skrbiti o njezinoj obitelji i bivšem suprugu invalidu. Ove će godine žirijem Berlinalea predsjedati  Costa-Gavras. 

Piše: HINA/METRO
06.02.2008. 23:16:57
http://m.metro-portal.hr/danas-pocinje-58-berlinale/2498/