objavljeno 25.04.2010. 13:15:16
SFERAKON

Damir Hoyka dobio nagradu SFERA za najbolji znanstveno-fantastični roman

Xavia je prvi roman fotografa Damira Hoyke čija se radnja odvija u 2039. godini

(hoyka.com)

Fotograf i pisac Damir Hoyka osvojio je nagradu SFERA za najbolji hrvatski znanstveno-fantastični roman u 2009. godini, za svoj roman "Xaviu" u izdanju nakladnika VBZ-a.

Hoyka je nagradu primio na svečanoj dodjeli nagrada na najvećoj znanstveno-fantastičnoj konvenciji u jugoistočnoj Europi, zagrebačkom SFerakonu 2010., koji se u protekla tri dana, od petka, 23. travnja, održava na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu.

Počasni gost ovogodišnjeg SFerakona, koji završava danas, je nagrađivani irski pisac Ian McDonald, a počasna gošća Milena Benini, izvijestila je Koordinatorica za odnose s medijima društva SFera Mihaela-Marija Perković.

Znanstveno-fantastičan roman "Xavia" prvi je roman Damira Hoyke. Radnja se odvija u 2039. godini, kada skupina znanstvenika konstruira uređaj kojim se ljudsko biće može prebaciti u virtualan svijet, što iskoristi pravednik koji želi virtualizirati cijelo čovječanstvo ne bi li tako uspostavio konačnu pravdu.

"Xavia oslikava mane i greške prošlosti i sadašnjosti, smještene u blisku budućnost, u kojoj totalitarizam kao mogućnost, ipak nije izumro unatoč tehnološkom napretku, a nadu u pobjedu pravde održava tipični usamljeni junak koji s malom grupom prijatelja vodi naoko uzaludnu borbu protiv mašinerije apsolutne moći", istaknuto je na svečanoj dodjeli nagrada.

SFerakon je najstarija i najuglednija konvencija fantastike i znanstvene-fantastike u ovom dijelu Europe, a ove se godine održava 32. puta za redom. Konvenciju je pokrenulo zagrebačko društvo SFera, koje već 33 godine djeluje kao udruga koja promiče fantastiku i znanstvenu-fantastiku u Hrvatskoj, te potiče domaće SF stvaralaštvo.

Društvo SFera od 1981. dodjeljuje i nagradu SFERA u svrhu popularizacije žanra i poticanja domaćih autora. Među njenim dobitnicima su Predrag Raos, Veselin Gatalo, Dalibor Perković, Oliver Franić, Ivan Gavran, Dejan Šorak, Darko Macan, Milena Benini, Branko Belan i Miha Remec. (hina/metro-portal)

25.04.2010. 13:15:16
http://m.metro-portal.hr/damir-hoyka-dobio-nagradu-sfera-za-najbolji-znanstveno-fantasticni-roman/38619/