objavljeno 30.06.2014. 09:01:00
COOL

Daj mi mobitel i reći ću ti od čega boluješ

Mobiteli mogu puno reći o zdravstvenom stanju pojedinca s obzirom na činjenicu da su na zaslonima pronađeni isti mikroorganizmi kao u tijelima njihovih vlasnika

Naše su bakterije na zaslonima mobitela
Naše su bakterije na zaslonima mobitela (Arhiva)

Mobiteli mogu poslužiti kao dijagnostičko sredstvo, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Oregon jer na njima možemo pronaći iste mikroorganizma kao i u našim tijelima. Mobiteli tako daju uvid u osobni mikrobiom, tj. analizu "dobrih" bakterija, virusa i gljivica što ih nosimo u utrobi od rođenja.

>> Mobiteli su 18 puta prljaviji od javnih WC-a >>

Skupina znanstvenika prikupila je uzorke s palčeva, kažiprsta i zaslona mobitela 17 dobrovoljaca te ustanovila da se 82% vrsta svih mikroba pronađenih na njihovim prstima nalazilo i na zaslonima.

U svim uzorcima pronađen je streptokok, bakterija koja živi u usnoj šupljini te bakterije koje stalno nastanjuju kožu - stafilokok i korinebakterija.

>> Bakterije - gdje se sve nalaze >>

"Unatoč tomu što je uzorak malen, rezultati našeg istraživanja poklapaju se s drugim sličnim studijama. Ljudski mikrobiom putuje s nama kamo god idemo. Neprestano prebacujemo mikrobe na sve površine oko sebe i obrnuto, a to uključuje i predmete koje nosimo sa sobom. Danas je jedan od neizostavnih takvih predmeta mobitel", rekao je James F. Meadow, stručnjak za ekologiju koji je vodio istraživanje.

30.06.2014. 09:01:00
http://m.metro-portal.hr/daj-mi-mobitel-i-reci-cu-ti-od-cega-bolujes/85895/