objavljeno 29.08.2012. 12:12:00
PITANJE ...

Da li je Isus imao mentalnih problema?

Crkva u Velikoj Britaniji pokrenut će raspravu o mogućim mentalnim bolestima raznih biblijskih ličnosti, pa i samog Isusa

Je li Isus bio psihički bolesnik?
Je li Isus bio psihički bolesnik? (Arhiva)

Već se može namirisati skandal koji će izazvati javna rasprava o mogućem psihološkom profilu Isusa Krista i ideji da je bio psihički bolestan, kao i dobar dio biblijskih likova. Naime, u povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja crkva u Velikoj Britaniji poslala je svećenicima prijedlog propovjedi u kojoj se ispituje mogućnost psihičkih bolesti od kojih su patili biblijski likovi.

U predloženoj propovijedi se navodi da su mnogi biblijski likovi, gledani iz današnje perspektive, problematični i da bi sada vjerojatno imali dijagnosticiranu neku psihičku bolest.

Daje se primjer kralja Saula za kojeg bi današnja medicina rekla da ima bipolarni poremećaj, a apostolu Pavlu bi vjerojatno dali sredstva za smirenje jer je na putu za Damask doživio slom živaca.

Kako u jednom od evanđelja postoji priča o Isusovoj majci i rođacima koji ga pokušavaju vratiti kući zbog bojazni da je izgubio razum, niti on nije izuzet s liste potencijalnih psihičkih bolesnika.

Svećenica koja je predložila kontroverznu propovijed, Eva McIntyre, priznaje da su ideje šokantne i uvredljive za neke vjernike, no istovremeno se pita zašto bi bilo tako strašno pomisliti da su neki od likova iz Biblije imali psihičkih problema.

Sigurano je da će se, kako se približava Svjetski dan mentalnog zdravlja 10. listopad rasprava zahuktati i da neće biti dosadna.

29.08.2012. 12:12:00
http://m.metro-portal.hr/da-li-je-isus-imao-mentalnih-problema/73596/