objavljeno 08.07.2009. 10:31:00

Cyber napad blokirao SAD

Vladine agencije doživjele su napad na svoje internetske stranice

Kompjutorski napad širokih razmjera i neuobičajene otpornosti, započet 4. srpnja na Dan nezavisnosti SAD-a, srušio je web stranice nekoliko agencija američke vlade, uključujući i neke odgovorne za borbu sa 'cyber' kriminalom, doznaje u srijedu agencija Associated Press.

Internetske stranice Ministarstva financija, Tajne službe, Savezne trgovinske komisije i Ministarstva prometa bile su srušene u različito vrijeme tijekom blagdanskog vikenda i početkom tjedna, prema navodima dužnosnika unutar i izvan vlade.

Neke od web stranica trpjele su probleme još u utorak navečer. Cyber napadi na vladu Južne Koreje i privatne web stranice mogli bi biti povezani sa spomenutim napadima na vladu SAD-a, kazali su dužnosnici, kako navodi AP.

Američki dužnosnici odbili su javno raspravljati o pojedinostima cyber napada, ograničavajući se samo na općenito priznanje da su se oni dogodili. Također nije jasno jesu li i druge web stranice vlade napadnute.

Ostali upoznati sa situacijom vezanom uz napade, kazali su kako činjenica da vladine web stranice trpe probleme i treći dan od početka napada govori kako je riječ o neuobičajeno dugom i složenom napadu. Dužnosnici su govorili pod uvjetom da ostanu neimenovani jer nisu ovlašteni govoriti o napadu, napominje AP.

Web stranice glavnih agencija vlade Južne Koreja, banaka i internet portala također su paralizirane u 'cyber' napadu u utorak. Ahn Jeong-eun, glasnogovornica Korejske agencije za informatičku sigurnost, izjavila je kako se čini da su napadi na SAD i Južnu Koreju povezani.

Napadnute južnokorejske web stranice uključuju predsjedničku stranicu Blue House, Ministarstvo obrane, Nacionalnu skupštinu, Banku Shinhan, banku Korea Exchange i vodeći internet portal Naver, rekla je Ahn.

Ministarstvo domovinske sigurnosti SAD-a, objavilo je da je tijekom 2008. godine zabilježeno 5,499 neovlaštenih upada u vladine kompjutore, prema 3,928 upada 2007. i 2,172 upada 2006. godine.

Izvor: Hina

08.07.2009. 10:31:00
http://m.metro-portal.hr/cyber-napad-blokirao-sad/19350/