objavljeno 22.12.2019. 10:29:00
OSVRT

Čudesni učinak kišnih kapi

Gusti i snažni nanosi kolora, oblikujući njegove poznate ovalne energetske oblike, na ovim su slikama odaju posve drugi dojam

Mladen Žunjić
Mladen Žunjić (Miroslav Pelikan)

Svaki novi ciklus suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika, slikara Mladena Žunjića, novi je uspješni eksperiment, kao i ovom prigodom u nizu ulja i akrila na velikom formatu platnu, obrađen Rain drops effectom, doista čudesnim učinkom kišnih kapi.

Gusti i snažni nanosi kolora, oblikujući njegove poznate ovalne energetske oblike, na ovim su slikama odaju posve drugi dojam.

Riječ je o nježnoj realizaciji već poznatih motiva i oni sada imaju drugačiji i ponešto zagonetniji karakter na putu slikara prema figurativnim formama.

Da, istodobno je očito kako slikar povremeno, namjerno ili nenamjerno klizne prema figuraciji u svojem svakodnevnom atelijireskom ogledanju sa slikom u nastajanju.

Učinak kišnih kipa djeluje umirujuće na Žunjićeve razigrane volumene ali ne razblažuje nazočnu energiju koja i dalje gospodari ovim prostorima, bilo nčinima i pravcima kretanja i naravno snazi.

Naravno, valja dodati kako kolor ništa nije izgubio na svojoj prodornosti, eksplozivnosti, dobio je finiju oštricu, jednostavno je otmjeniji.

Veliki format i dalje je izvrsno temeljno ishodište , kao jedinstveni nepromjenljivi faktor, uz brojne kolorističke i oblikovne varijacije.

Piše: Miroslav Pelikan
22.12.2019. 10:29:00
http://m.metro-portal.hr/cudesni-ucinak-kisnih-kapi/122665/