objavljeno 12.04.2018. 10:01:00
OSVRT

Čudesni svijet krajobraza Marije Puzak

Za opus slikarice Marije Puzak valja ponajprije istaknuti jedinstvenu atmosferu prostora njezinih krajobraza

Sjajni krajobrazi Marije Puzak
Sjajni krajobrazi Marije Puzak (Miroslav Pelikan)

Marija Puzak, slikarica, istaknuta je pripadnica suvremene hrvatske likovne scene, kreatorica je nekoliko slojevitih ciklusa, ponajprije krajobraza, ovih dana izlaže niz svojih uspjelih djela u Galeriji Zrinski, u zagrebačkom hotelu Palace.

Po čemu se u aktualnoj produkciji ističe niz pejzaža Marije Puzak?

Riječ je naravno, o opusu koji je nastao u kontinuiranom i predanom radu, u stalnom istraživanju i produbljivanju kako zanimanja za motiv tako i za njegovo oživotvorenje na platnu.

Za opus slikarice Marije Puzak valja ponajprije istaknuti jedinstvenu atmosferu prostora njezinih krajobraza, gotovo nadrealistički doživljaj u kome domininiraju istaknuti profili drva, poput drevnih, čarobnih maslina iz drevne Grčke, bez obzira što gledamo tipično kontinentalne vrsta drveća, prošarani svijetlo plavim protocima voda, u prostoru u kome je sve je tiho ili barem utišano, priroda je u punoj snazi, posve je istaknula svoju nesvakidašnju ljepoptu u posvemašnjij tišini, muku, ništa se ne čuje, sve miruje i kao da je sve zastalo i na trenutak prestalo živjeti.

Da, ljepota tišine u fantastičnoj scenografiji nature.

Pred nama su mitski prostori u kojima će se možda uskoro odvijati prizori prepuni emocija, ljubavi i prijateljstva ali i mržnje i tuge.

Kao da priroda čeka dolazak čovjeka koji će nesmiljeno i brzo razoriti ovu idilu, ovu idiličnu scenu s prirodom i mirom u glavnim ulogama.

Slika li Marija Puzak imaginarni, propleten idilom i ljepotom, nevjerojatni svijet koji postoji tu negdje, pored nas, ali ga tek vide pjesnici i slikari?

Je li to svijet u kome bi željeli živjeti, gradeći njegovu konstrukciju na vlastitom sjećanju?

Je li to svijet koji čovjeku može ponuditi utočište, spas od svih zala i nevolja koje okružuju tako čvrsto i tako nezaustavljivo suvremenog čovjeka?

Ili je jednostavno slikarica tek ponešto uljepšala prostore prirode koji su joj poznati, pomalo ih diskretno mijenjajući i dajući im karakter privlačnog i jednostavnog, dostižnog i ostvarivog.

Na gledatelju je da odabere. Vjeruje li u stvarnu ljepotu, u ljepotu stvarnoga ili ne.

Slikarica Marija Puzak lijepo zaokružuje svoj slikarski opus s doista čudesnim svijetom krajobraza, u kome se ne vidi čovjek, postoji samo priroda, nema rušitelja, nema ni dobronamjernih, svijet je prazan, čist i otvoren.

To je svijet u kome dominiraju snažne boje, plave, zelene, narančaste, obrisi visoko uspravljenog drveća i tihi, neumitni tokovi voda, u apsolutnoj tišini.

Piše: Miroslav Pelikan
12.04.2018. 10:01:00
http://m.metro-portal.hr/cudesni-svijet-krajobraza-marije-puzak/111464/