objavljeno 12.08.2015. 13:00:00
MLJAC

Čudesne moći bobičastog voća

Bobičasto voće je vrlo ukusno i predstavlja sjajan dodatak prehrani, a kad pročitate što sve može napraviti za vaše zdravlje, požurit ćete na tržnicu

Superhrana za zdravlje
Superhrana za zdravlje (Shutterstock)

Bobičasto voće je superhrana, slaže se većina nutricionista, pa evo kako najbolje možete iskoristiti ljetnu ponudu ukusnih plodova.

Borovnice - ljetni mjeseci njihovo su doba, a brojne korisne sastojke nude kao na dlanu, od snižavanja lošeg kolesterola do prevencije raka pluća, ždrijela, želuca i debelog crijeva. Kako djeluju preventivno i na bolesti srca, obavezno ih uvrstite na svoj dnevni jelovnik. 

Kupine - može ih se pronaći od kolovoza do listopada, a većina nutricionista svrstava ih u superhranu zbog izuzetno povoljnog utjecaja na organizam. Prepune su ljekovitih antioksidansa i zdravih kiselina, štite organizam od starenja i sprječavaju oštećenja kože od sunca.

Maline - dostupne su tijekom cijelog ljeta, prepune vitamina, minerala i antioksidansa koji ne gube svoja svojstva niti smrzavanjem. Kako su pune vlakana imaju odličan učinak na probavu, a i one štite od više oblika karcinoma. 

Ribizl - prepun vitamina B, B12 i C, fosfora, natrija i željeza, ujedno je i sjajan diuretik. Preporučuje se kao narodni lijek protiv umora, a uz sve to imaju blagotvoran učinak na zdravlje kostiju. 

12.08.2015. 13:00:00
http://m.metro-portal.hr/cudesne-moci-bobicastog-voca/93282/