objavljeno 02.05.2021. 14:01:00
BRAVO

Crew Dragon vratio astronaute s ISS-a

Amerikanci Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker i Japanac Soichi Noguchi bili su u studenom 2020. prvi astronauti "operativne" misije koje je na ISS prevezla svemirska kompanija Elona Muska

Uspješno su se vratili na Zemlju
Uspješno su se vratili na Zemlju (Arhiva)

Kapsula Crew Dragon odvojila se od ISS-a u 2.35 sati po srednjoeuropskom vremenu. Povratak na Zemlju trajao je oko 6 i pol sati.

Četvero astronauta sletjelo je u Meksički zaljev u nedjelju u 2.57 sati po mjesnom vremenu (8.57 sati po srednjoeuropskom). Baš kao što je i bilo predviđeno, kapsula je pala u more blizu Floride.

- Uvježbani smo za izvlačenje posade po danu i po noći, istaknuo je Steve Stich, voditelj programa za komercijalne letove NASA-e, odgovarajući na upit uoči polaska kapsule.

Amerikanci Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker i Japanac Soichi Noguchi bili su u studenom 2020. prvi astronauti "operativne" misije koje je na ISS prevezla svemirska kompanija Elona Muska nametnuvši se kao NASA-in nezaobilazni partner. 

Još je dvoje Amerikanaca 2020. u Dragonu stiglo na međunarodnu stanicu u dvomjesečnu pokusnu misiju. Bio je to prvi let na ISS iz Sjedinjenih Država od završetka programa Space Shuttle 2011. i prvi let s posadom koji je osigurala privatna tvrtka.

Ovaj put se SpaceX-om prva redovna misija vraća na Zemlju.

I za kraj, astronauti će biti na istom brodu Dragon nazvanom "Resilience" koji ih je lansirao u orbitu i kojim se SpaceX, nakon popravka, planira ponovo koristiti u drugim misijama.

Prva posada je napustila ISS kada je američka tvrtka prošlog tjedna dovezla drugu redovnu misiju u kojoj je astronaut Europske svemirske agencije Thomas Pesquet.

02.05.2021. 14:01:00
http://m.metro-portal.hr/crew-dragon-vratio-astronaute-s-iss-a/131815/