Čokoladna uskrsna jaja dobra su za zdravlje
Istraživanje je pokazalo da ljudi koji jedu više čokolade imaju niži krvni tlak i 39 posto manji rizik od srčanog ili moždanog udara

Čokoladna uskrsna jaja dobra su za zdravlje, ističe se u njemačkom istraživanju koje pokazuje da komadić čokolade svakoga dana, a poželjno je da to bude čokolada s visokim udjelom kakaa, pomaže u smanjenju arterijskog tlaka i rizika od srčanih bolesti.
Studiju je u utorak objavio European Heart Journal na svojoj internetskoj stranici.
Kako bi dokazali blagotvorno djelovanje čokolade stručnjaci su tijekom više od deset godina medicinski pratili 19.357 odraslih osoba u dobi od 35 do 65 godina, vodeći računa o njihovu načinu života.
Oni koji su jeli više čokolade (u prosjeku 7,5 grama na dan ili jednu kocku ploče od 100 grama) imali su niži krvni tlak i 39 posto manji rizik od srčanog ili moždanog udara u odnosu na one koji su je jeli manje (1,7 grama na dan).
Taj blagotvorni učinak na tlak i zdravlje srca pripisuje se flavonolima iz kakaa kojima je bogatija čokolada s visokim udjelom kakaa, premda su potrebna daljnja istraživanja, ističu autori.
No premda je čokolada dobra i za podizanje raspoloženja, prije nego posegnete za njom, morate znati da "ploča od 100 grama čokolade sadrži u prosjeku 500 kalorija", upozorava Frank Ruschitzka iz Europskog kardiološkog društva sa sjedištem u Švicarskoj. (hina/metro-portal)