objavljeno 12.08.2019. 10:01:00
OSVRT

Ciklus slika na slici Mladena Žunjića

U najnovijem ciklusu posložio je dva svijeta, dvije slike, jednu iznad druge, dvije površine s izrazito dominantnim bojama koje nečujno lebde

Mladen Žunjić
Mladen Žunjić (Miroslav Pelikan)

Mnogobrojne su teme koje je vrijedni hrvatski umjetnik, slikar Mladen Žunjić rado i uporno istraživao kao privlačne motive, od ovalnih oblika, mrlja i točkica, imaginarnih krajobraza, sve uronjeno u energetski ocean, u kontinuiranom kretanju.

U najnovijem ciklusu posložio je dva svijeta, dvije slike, jednu iznad druge, dvije površine s izrazito dominantnim bojama koje nečujno lebde, mada je dojam kako su čvrsto povezano, gotovo jedinstveno tijelo.

I kao da je riječ o dva smisla, o dvije ideje koje su spojene na ovim platnima, precizno posložene, poput orbita plutajućih formi u svemiru.

Zagonetni a nevidljivi sadržaj slike ispod, možemo samo pretpostavljati i kombinirati o čemu je riječ, šalje odmjerene vibracije, možebitno upućeno i boji koja iznad zauzima sve više prostora, žestoko se miješajući sa suprotstavljenim kolorističkim plohama, a možda su te poruke i upućene i nama, slučajnim ili namjernim gledateljima.

Svakako valja istaknuti koloristički aspekt ovoga ciklusa Mladena Žunjića, koji je istodobno i energičan ali i profinjen, žestok ali i nježan.

Novi ciklus slika na slici ili slika iznad ili ispod druge slike Mladena Žunjića pokazao je iznimnu autorsku maštovitost slikara i njegovu neugašenu žeđ za istraživanjem.

Riječ je o vrlo serioznom dijelu opusa, iznimnog kolorizma i zanimljive ideje motiva, sve izvedeno na uobičajeno velikim formatima platna, u ulju i akrilu.

Valja naglasiti kako je svaka slika u ovom ciklusu zasebna jedinka i može samostalno egzistirati ali i činiti jedinstveni niz .

Piše: Miroslav Pelikan
12.08.2019. 10:01:00
http://m.metro-portal.hr/ciklus-slika-na-slici-mladena-zunjica/120029/