objavljeno 22.11.2009. 10:56:57
svjetske burze

Cijene dionica padaju jer se gospodarstvo slabo oporavlja

Analitičari kažu da veliki ulagači nisu spremni preuzimati nove rizike, a boje se da će biti još gore jer nezaposlenost raste

New York Stock Exchange (Getty Images)
New York Stock Exchange (Getty Images) (Getty Images)

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica pale jer su ulagači vrlo oprezni nakon niza podataka koji su aktualizirali pitanje nisu li cijene dionica previše porasle, s obzirom na anemičan oporavak najvećih svjetskih gospodarstava.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones indeks porastao 0,5 posto, no S&P 500 indeks oslabio je 0,2 posto, dok je Nasdaq indeks izgubio 1 posto.

Nakon što je od polovice ožujka, kada je zaronio na najniže razine u 12 godina, S&P 500 indeks ojačao više od 60 posto, ulagači su vrlo osjetljivi na svaki slabiji podatak koji dovodi u pitanje opravdanost visokih razina cijena dionica. A prošloga je tjedna takvih podataka bilo i previše.

Tako je objavljeno da je u listopadu broj započetih gradnji kuća i stanova pao za čak 10,6 posto, na 529.000 jedinica, dok su analitičari očekivali rast na 600.000 jedinica. Pritom je broj građevinskih dozvola pao za 4 posto, što je također ispod očekivanja analitičara.

Uz to, Udruga hipotekarnih banaka objavila je da više od 14 posto vlasnika kuća u SAD-u ili kasni s otplatom hipotekarnih kredita, ili ih uopće nisu u stanju otplaćivati. To pokazuje da se ni potrošnja, ni tržište nekretnina ne oporavljaju dovoljno brzo, a ulagači se plaše da će se situacija dodatno pogoršavati jer nezaposlenost i dalje raste.

Svi pokazatelji govore da se američko gospodarstvo sporo oporavlja od recesije, pa je upitno je li snažan rast cijena dionica u posljednjih osam mjeseci opravdan. Analitičari kažu da veliki ulagači nisu spremni preuzeti dodatan rizik do kraja godine.

"U strahu od presporog oporavka gospodarstva, veliki fondovi, čini se, žele zaštititi svoje dobitke kako se približava kraj godine, pa investicije preseljavaju u drugu, sigurniju imovinu", kaže Adam Gould, portfelj menadžer u Direxions Funds.

Zbog toga se prošloga tjedna oporavila američka valuta, koja se smatra sigurnijim utočištem za kapital. S jačanjem dolara, pala je cijena nafte, i to za više 3 posto, zaronivši ispod razine od 77 dolara po barelu. To je, pak, izazvalo pad cijena dionica u energetskom i rudarskom sektoru.

Na tržište su loše djelovale i slabe procjene prodaje u ključnoj blagdanskoj shopping sezoni nekoliko trgovačkih lanaca. Zbog toga je S&P indeks trgovačkog sektora samo u jednom danu pao 1,4 posto. Pod snažnim su se pritiskom našli i proizvođači čipova jer su analitičari Bank of America-Merrill Lyncha smanjili izglede za tu industriju u 2010. godini zbog rasta zaliha.

I na europskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,85 posto, frankfurtski DAX pao je 0,41 posto, dok je pariški CAC potonuo 2,03 posto.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks pao 2,8 posto, na najnižu razinu u četiri mjeseca. To je već četvrti tjedan zaredom kako cijene japanskih dionica slabe. (hina/metro-portal)

22.11.2009. 10:56:57
http://m.metro-portal.hr/cijene-dionica-padaju-jer-se-gospodarstvo-slabo-oporavlja/26998/