objavljeno 12.07.2011. 21:13:00
GUARDIAN:

CIA lažnim cijepljenjem pokušala doći do DNK Osame bin Ladena

Vođu Al Kaide u kući u Abbottabadu ubili su amerčki komandosi 2. svibnja ove godine

Osama bin Laden
Osama bin Laden (Deviantart)

Američka obavještajna agencija CIA organizirala je lažne programe cijepljenja u pakistanskome gradu Abbottabadu ne bi li došla do DNK obitelji Osame bin Ladena, objavili su u utorak britanski mediji, a prenosi Hina.

Dnevni list Guardian kaže kako su agenti CIA-e angažirali jednoga pakistanskog liječnika koji je organizirao cijepljenje. Po pisanju Guardiana, taj je liječnik poslije uhićen. CIA nije htjela komentirati taj podatak objavljen u vrijeme kad su odnosi između Washingtona i Islamabada ionako nategnuti.

Vođu Al Kaide u kući u Abbottabadu ubili su amerčki komandosi 2. svibnja. Odnosi između SAD-a i Pakistana odonda su se pogoršali, a mnogi se u SAD-u pitaju kako je Bin Laden mogao godinama neotkriven živjeti u Pakistanu, u mjestu tako blizu glavnome gradu.

U sklopu ekstenzivnih priprema za akciju u kojoj je ubijen Bin Laden, CIA-ini agenti angažirali su pakistanskog liječnika Shakila Afridija da bi organizirao akcije cijepljenja u Abbottabadu jer se vjerovalo da se Al Kaidin čelnik ondje krije, piše Guardian.

"Ne zna se je li CIA uspjela doći do DNK Bin Ladena, ali jedan je izvor dao naslutiti da operacija nije uspjela", piše list. BBC je objavio kako je liječnik koji je djeci u zgradi u kojoj je bio Bin Laden dao cjepivo protiv dječje paralize, uhićen neposredno nakon operacije 2. svibnja.

12.07.2011. 21:13:00
http://m.metro-portal.hr/cia-laznim-cijepljenjem-pokusala-doci-do-dnk-osame-bin-ladena/61219/