objavljeno 13.04.2023. 08:00:00
JULIAN ASSANGE

Četiri godine svakodnevne borbe

Julian Assange već četiri godine sjedi u jednom britanskom zatvoru i čeka izručenje u SAD gdje mu prijeti višegodišnji zatvor. Aktivisti za zaštitu ljudskih prava traže njegovo oslobađanje

Nije mu lako...
Nije mu lako... (Arhiva)

Julian Assange se već godinama bori protiv izručenja Sjedinjenim Američkim Državama. Ovu borbu mora voditi iz zatvora. Iako osnivač WikiLeaksa nije osuđen, nalazi se iza rešetaka - i to ne u običnoj popravnoj ustanovi, nego u zatvoru s maksimalnim režimom nadzora, zloglasnom Belmarshu.

"On je inače uvijek u ćeliji", opisuje suprugovu svakodnevicu Julianova supruga Stella. Ondje također mora i jesti. "U Belmarshu je uobičajeno da su zatvorenici izolirani u svojim ćelijama", kaže ona.

Dugačak popis sigurnosnih provjera

Stella Assange shvaća što Belmarsh znači kada želi posjetiti svog supruga: od ulaznih vrata do sobe za razgovore u kojoj joj je dopušteno sjediti preko puta supruga za stolom, mora četiri puta davati otiske prstiju i proći kroz tjelesnu provjeru kako ne bi unosila droge.

Do kada će taj tretman trajati, to ostaje potpuno otvoreno. "Prošlo je već četiri godine", kaže ona, govoreći o Julianovom zatvaranju, "četiri godine svakodnevne borbe na svim frontama."

"Golem doprinos novinarstvu"

Prošlog tjedna je organizacija "Reporteri bez granica" trebala prvi put dobiti priliku posjetiti Assangea u Belmarshu. Sve je već bilo zakazano, posjet odobren.

Međutim, u posljednjem trenutku je Christopheu Deloireu i Rebecci Vincent, glavnom tajniku i direktorici organizacije "Reportera bez granica", pristup onemogućen. Assangeovi pristaše to smatraju "potpuno proizvoljnom odlukom".

Vincent je tada ponovno objasnila zašto se njezina organizacija zalaže za Assangea: "Julian Assange dao je ogroman doprinos novinarstvu. Objava tajnih dokumenata bila je u javnom interesu. Nitko ne bi smio završiti u zatvoru samo zato što je objavio informacije u javnom interesu." Unutar ovih zatvorskih zidova Assange je sada postao najpoznatiji politički zatvorenik na svijetu.

Oslobađanje nije na vidiku

Da je Assange politički zatvorenik - to je nešto što je njegova supruga Stella više puta naglasila. Kao odvjetnica, ona radi samo za jednog klijenta: svog supruga. I bori se protiv toga da on bude zaboravljen u zatvoru i tamo propadne fizički i psihički. Svojim putovanjima i intervjuima uvijek iznova pokušava skrenuti pozornost na slučaj Assange i slobodu medija: "Ako Velika Britanija i SAD ozbiljno žele podržati slobodu medija i zauzeti se za novinare, uključujući i vlastite koji rade na opasnim mjestima diljem svijeta, onda moraju učiniti pravu stvar i osloboditi Juliana", kaže Stella Assange.

Sljedeća faza pravnog natezanja oko Assangea mogla bi početi uskoro.Čini se da je osnivač WikiLeaksa daleko od puštanja na slobodu. U SAD-u, gdje mu vlasti žele suditi i za špijunažu, prijeti mu doživotna robija.

Piše: NK/ARD
13.04.2023. 08:00:00
http://m.metro-portal.hr/cetiri-godine-svakodnevne/141961/