objavljeno 11.12.2019. 14:01:00
PREMIJERE

"Ćelava pjevačica" u režiji Hrvoja Korbara zatvara godinu u Teatru &TD

Ćelava pjevačica jedan je od komada zahvaljujući kojima je, uz djela Becketta, Adamova, Geneta i Pintera, skovan pojam teatra apsurda

Ćelava pjevačica
Ćelava pjevačica (Luka Dubroja)

na samom kraju godine u Teatru &TD bavimo se Ćelavom pjevačicom, dramskim prvijencem francuskog dramatičara i jednog od najistaknutijih predstavnika antiteatra Eugènea  Ionesca. Na veliku scenu Teatra &TD, postavljaju je mladi kazališni umjetnici, redatelj Hrvoje Korbar i dramaturginja Nikolina Rafaj. Premijera će se održati u utorak, 17. prosinca u 20:00.

Reprizne izvedbe na rasporedu su 19. i 20. prosinca.

U predstavi igra cijela plejada mladih talentiranih glumaca; Roko Sikavica, Iva Kraljević, Bernard Tomić, Irena Tereza Prpić, Dajana Čuljak i Boris Barukčić.

Scenski pokret je prepušten koreografkinji i plesnoj umjetnici Matei Bilosnić, za scenografiju je zadužena Irena Kraljić (dobitnica Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju scenografiju 2018.), a za kostime Tea Bašić Erceg. Dizajnerica svjetla je Vesna Kolarec, a za glazbu su odgovorni Ivana Starčević i Marko Levanić.

Ćelava pjevačica jedan je od komada zahvaljujući kojima je, uz djela Becketta, Adamova, Geneta i Pintera, skovan pojam teatra apsurda. Ćelava pjevačica nastala je gotovo slučajno, jezičnom igrom samog autora, odnosno spajanjem rečenica iz jednog udžbenika engleskog jezika pomoću kojeg nije uspio savladati taj jezik, ali je uspio stvoriti jedno od najpoznatijih dramskih djela 20. stoljeća.

„Svijet Ćelave pjevačice svijet je u kojem se, za razliku od klasične drame, ne događa ništa zanimljivo, u kojem se ništa ne mijenja, svijet zatvoren u sebe, osuđen na ponavljanje i urušavanje samog sebe, svijet anksioznosti i grčevite potrage za smislom. Danas, kad se pojmom apsurda u kolokvijalnom smislu gotovo svakodnevno barata, kad je javni prostor zagušen informacijama koje zvuče kao da su upravo ispale iz Ionescovog komada, on je izvrstan povod, ali i veliki izazov za kazališno istraživanje", pojasnio je redatelj Hrvoje Korbar.

Uglavljeni u konformizam koji se više ni ne trudi potisnuti vlastiti konzervatizam s ciljem očuvanja postojećeg stanja koje obećava privid ugode, pristajemo na „svijet slogana", naučene istine koje svojom sveprisutnošću ne dopuštaju ni naznaku mogućnosti promjene. Ljudi se kreću automatski, bez ikakvog razloga. Oni ne mogu više govoriti jer ne mogu više misliti - simptomatično zaključuje Ionesco koji kroz Ćelavu pjevačicu postavlja dijagnostičku sliku svijeta u kojoj komunikacija počiva na verbalnom kruženju jezičnih dosjetki te lica na sceni prokazuje nalik neurednim zakrpama onog što bismo nekad mogli nazvati pozicijom „Mi". Kakofonija „apsolutnih istina" koja čini represivni aparat normalnosti, gradi svijet koji više nema „priču" na kojoj bi se temeljio i tako podupire bijeg u tobožnji red i pravila, sigurnost nedjeljnih ručkova, uvježbanih osmijeha za sve prilike i traženje sadržaja svuda van nas samih. (dramaturginja, Nikolina Rafaj)

Režija: Hrvoje Korbar

Dramaturgija: Nikolina Rafaj

Pokret: Matea Bilosnić

Scena: Irena Kraljić

Kostimi: Tea Bašić Erceg

Svjetlo: Vesna Kolarec

Glazba: Ivana Starčević i Marko Levanić

Fotograf predstave: Luka Dubroja

ULOGE

G. Smith: Roko Sikavica

Gđa. SmithIva Kraljević

G. Martin: Bernard Tomić

Gđa. Martin: Irena Tereza Prpić

Mary: Dajana Čuljak

Vatrogasni kapetan: Boris Barukčić

*Ulaznice se po cijeni od 50 kuna mogu kupiti na blagajni Teatra &TD od 11:00 do 13:00 te dva sata prije početka predstave, online putem Ulaznice.hr te na njihovim prodajnim mjestima. Studenti i umirovljenici popust od 50% mogu ostvariti isključivo na blagajni kazališta.

11.12.2019. 14:01:00
http://m.metro-portal.hr/celava-pjevacica-u-reziji-hrvoja-korbara-zatvara-godinu-u-teatru-and-td/122444/