objavljeno 10.11.2020. 12:01:00
NAJAVE

Cantus Ansambl na drugom koncertu slavljeničke sezone

Cantus Ansambl će na drugom koncertu slavljeničke sezone obilježiti i 75 godina Hrvatskog društva skladatelja

Cantus Ansambl
Cantus Ansambl (Arhiva)

Cantus Ansambl je koncertom održanim 21. rujna u koncertnoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda otvorio novu sezonu vlastita ciklusa kojom će proslaviti 20. obljetnicu vrlo bogatog i intenzivnog sudjelovanja na hrvatskoj i međunarodnoj kulturnoj sceni.

Svečani koncert proslave planiran je tijekom festivala Muzički biennale Zagreb, koji će u travnju iduće 2021. godine slaviti 60. obljetnicu od utemeljenja, a narednim koncertom 23. studenog u Hrvatskom glazbenom zavodu ujedno će se obilježiti i 75 godina Hrvatskog društva skladatelja. 

Pod dirigentskom palicom Berislava Šipuša, ansambl će izvesti djelo Rubena Radice Litaniae Sanctorum pro Papa Ioanne Paulo te Concertino za violinu i komorni ansambl Natka Devčića, u kojem će solističku ulogu preuzeti dugogodišnji koncertni majstor ansambla, profesor na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, Ivan Novinc.

U sklopu stalne suradnje s najmlađom, tek nadolazećom generacijom skladatelja, na ovom koncertu praizvest će se i novo djelo Šlomlek Maryam mladog, talentiranog udaraljkaša, vrlo aktivnog u svijetu jazza, ali i još uvijek studenta kompozicije u klasi prof. Mladena Tarbuka, Šimuna Matišića. Cantus Ansamblu će se u izvedbi pridružiti i mezzosopranistica Marta Schwaiger, kao i saksofonisti Saša Nestorović i Dragan Sremec.

Publika će imati priliku čuti, za recentni kontekst globalne pandemije iznimno zanimljivo djelo Valse macabre Silvia Foretića u kojem će prisustvovati gotovo pa stalna suradnica Cantus Ansambla, mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić. Koncert će se uživo prenositi na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Cantus Ansambl će ove sezone kroz pet koncerata zagrebačkoj publici predstaviti antologijska i repertoarna dijela 20. i 21. stoljeća, ali i praizvedbe najmlađe generacije domaćih skladatelja.

Od antologije do narudžbe, programska je okosnica umjetničkog voditelja Ansambla Berislava Šipuša, koji je zajedno s Ansamblom u posljednjih 20 godina kontinuiranog i vrlo aktivnog djelovanja izveo više od 700 skladbi, naručio nova djela od gotovo svih domaćih skladateljica i skladatelja te surađivao sa, za suvremenu glazbu, najrelevantnijim solistima i dirigentima.

10.11.2020. 12:01:00
http://m.metro-portal.hr/cantus-ansambl-na-drugom-koncertu-slavljenicke-sezone/128565/