objavljeno 26.02.2019. 12:29:00
EU FONDOVI

Čak 634 miljuna bespovratnih sredstava za inovacije proizvoda i usluga

Najniža vrijednost koja se može dodijeliti pojedinom projektu iznosi 1.000.000 kuna dok je najviša vrijednost potpore 20.000.000 kuna

Fondovi se opet otvaraju
Fondovi se opet otvaraju (Arhiva)

Ovaj natječaj namijenjen je poduzetnicima koji su usmjereni na proizvodnju naprednih i inovativnih proizvoda i usluga visoke dodane vrijednosti koji će doprinijeti povećanju izvoza te time i konkurentnosti hrvatskog gospodarstva. Cilj natječaja je komercijalizacija inovacija i stvaranja proizvoda i usluga isključivo u skladu s identificiranim prioritetnim tematskim područjima i međusektorskim temama Strategije pametne specijalizacije (S3).

Prihvatljiva područja za ulaganja

U tom smislu, natječaj Inovacije u S3 područjima usmjeren je na 5 tematskih područja i 13 podsektora. Strategija pametne specijalizacije odnosi se na: Zdravlje i kvaliteta života, Energija i održivi okoliš, Promet i mobilnost, Sigurnost te Hrana i Bio-ekonomija. Tematska prioritetna područja nisu sektori niti tehnologije. S3 se odnosi na područja primjene rezultata istraživanja, razvoja i inovacija i razvoj novih proizvoda i usluga. Projektni prijedlozi moraju se odnositi na jedno od spomenutih tematskih područja ili podsektora.

Prihvatljivi prijavitelji 

Prijavitelj mora biti pravna ili fizička osoba koja je mikro, malo ili srednje poduzeće (1-249 zaposlenih) koje posluje najmanje godinu dana i ima minimalno 1 zaposlenu osobu.

Visina i intenzitet potpore

Najniža vrijednost koja se može dodijeliti pojedinom projektu iznosi 1.000.000 kuna dok je najviša vrijednost potpore 20.000.000 kuna. Intenzitet potpore iznosi 50% prihvatljivih troškova projekta.

Prihvatljive aktivnosti

Projektom će se financirati sljedeće aktivnosti: 1) Inovacija organizacije i/ili procesa MSP-ova u svrhu komercijalizacije novih inovativnih proizvoda i usluga 2) ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu 3) prateće aktivnosti povezane s projektom (de minimis)

Prihvatljivi troškovi

U kategoriju prihvatljivih troškova uključeni su troškovi preuređenja i modernizacije poslovnih prostora, nabava i montaža novih strojeva, opreme i alata, troškovi informatičko-komunikacijskih rješenja, troškovi plaća osoblja, trošak energetskog certifikata i uporabnih dozvola, patenata i autorskih prava,  nezravni troškovi povezani s projektom, troškovi amortizacije opreme te PDV za koji se ne može osigurati povrat.

Planirani datum objave natječaja je 01.03.2019.

Više o natječajima možete pronaći ovdje.

26.02.2019. 12:29:00
http://m.metro-portal.hr/cak-634-miljuna-bespovratnih-sredstava-za-inovacije-proizvoda-i-usluga/117127/