objavljeno 06.10.2019. 11:15:00
MLJAC

Bundeva - kraljica jeseni

Među povrćem, bundeva je jedan od najkoncentriranijih izvora alfa-linolenske kiseline (ALA) i omega-3 masne kiseline koja je vrlo dobra za zdravlje srca

Prava delicija...
Prava delicija... (Arhiva)

Bundeva je neokrunjena kraljica jeseni - tržnice su prepune bundeva raznih oblika i boja, a kako su izuzetno ljekovite, ne preostaje vam ništa nego da kupite pokoju i pripremite neko od ukusnih jela.

Bundeva sadrži karotenoide, spojeve zaslužne za narančastu boju namirnice, no istovremeno i za njene blagotvorne učinke za zdravlje. Među njima su alfa-karoten i beta-karoten, poznati i kao provitamini vitamina A, jer ih je moguće pretvoriti u aktivan oblik vitamina A.

Među povrćem, bundeva je jedan od najkoncentriranijih izvora alfa-linolenske kiseline (ALA) i omega-3 masne kiseline koja je vrlo dobra za zdravlje srca.

Omega-3 masne kiselina pretvara se u masnu kiselinu EPA, kojom obiluje riba, a za koju se ustanovilo da snižava trigliceride i sprječava promjene ritma rada srca.

S druge strane, ALA kiselina snižava rizik od pojave bolesti srca i kardiovaskularnog sustava.

Osim što je zbog koncentracije provitamina A odličan izvor vitamina A, također je dobar izvor vitamina C. To sinergijsko djelovanje antioksidansa koristi ne samo zdravlju srca, već i cjelokupnom zdravlju jer pomažu u sprečavanju razvoja ateroskleroze.

Budući da sadrži čak 90 posto vode, lako se probavlja, a sadrži i vlakna. Odlična je za sve koji imaju probleme s probavom jer potiče probavu i smiruje upale probavnog trakta.

Omogućava i bolju funkciju jetre i žuči jer sadrži enzime koji razgrađuju masnoću u krvi. Pospješuje izlučivanje mokraće, pomaže kod upala mokraćnog sistema i sprečava nastanak bubrežnog kamenca.

Bundeva se može konzumirati sirova, kuhana, pečena ili pržena.

Osim mesnatog dijela, koriste se i sjemenke.

Sjemenke bundeve sadrže neusporedivo veću energetsku i hranjivu vrijednost od mesnatog, jestivog dijela bundeve.

One sadrže 30 posto bjelančevina, od 25 do 38 posto masnog ulja, oko 5 posto smole, eterično ulje, šećer, pektin i enzime.

06.10.2019. 11:15:00
http://m.metro-portal.hr/bundeva-kraljica-jeseni/121117/