objavljeno 12.03.2010. 14:18:19
HGK:

Budućnost je u obnovljivim izvorima energije

VIDEO - Obnovljivi izvori energije zadnjih su godina doživjeli pravi 'boom', a Hrvatska najviše potencijala ima u iskorištavanju vjetra

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Infopunkt)

Na konferenciji za novinare Hrvatske gospodarske komore (HGK) predstavljeni su program i ciljevi Međunarodne konferencije "Europski poslovni forum o obnovljivim izvorima energije" koja će se 19. i 20. ožujka održati u Zadru.

Konferencija se organizira potaknuta snažnim razvitkom primjene obnovljivih izvora energije, sukladno energetskoj politici Europske unije te zahtjevima za povećanjem udjela obnovljive energije u zemljama članicama.

Cilj konferencije je omogućiti uvid u trenutni status i planove iz područja obnovljivih izvora energije u vezi s aktualnom energetskom politikom te poslovnim, gospodarskim i financijskim aspektima.

"Iako problemi postoje, nastojimo ih riješiti i u suradnji s nadležnim ministarstvima donijeti zakonske i podzakonske akte usklađene sa normama EU“, rekao je zamjenik predsjednika Zajednice obnovljivih izvora energije pri HGK Aco Šikanić.

Šikanić je podsjetio da su ovakvi izvori energije u zadnje 2-3 godine doživjeli 'boom', te napomenuo kako je najviše potencijala u vjetru, a slijede bio-plin i termalni izvori.

"Hrvatska se kao potpisnica Kyoto protokola obvezala do 2020. godine imati oko 20 posto obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji električne energije, trenutno nam je cilj 5,8 posto“, govori Šikanić.

Direktorica Sektora za industriju HGK Zoja Crnečki nada se da će ova konferencija potaknuti interes poduzetnika za izradu potrebne opreme i prihvaćanje regulative. (Infopunkt/metro-portal)

12.03.2010. 14:18:19
http://m.metro-portal.hr/buducnost-je-u-obnovljivim-izvorima-energije/35303/