objavljeno 30.09.2015. 13:23:00
KATASTROFA

Brzom hranom do lošijih ocjena u školi i na poslu

Tinejdžeri skloniji zapadnjačkom načinu prehrane imaju 7% slabije rezultate školskih testova u odnosu na vršnjake koji se zdravije hrane

Prebacite se ipak na zdravu prehranu
Prebacite se ipak na zdravu prehranu (Arhiva)

Moderna prehrana nije zdrava, to smo se svi već uspjeli uvjeriti, a sada se pojavilo i istraživanje koje je dalo detaljne brojke o tome kako loša, brza hrana utječe na naš mozak i rezultate koje postižemo.

Da rasčistimo jednu stva na početku - zapadnjačku prehranu karakterizira visoki udio mesa i mesnih prerađevina, pržene hrane bogate zasićenim mastima i gaziranih sokova.

Istraživanje Sveučilišta u Aberdeenu obuhvatilo je tinejdžere do 14 godina koje su pratili godinu dana, a pokazalo se da su oni koji su jeli zapadnjačku hranu postizali lošije rezultate u školi od kolega koji su se hranili zdravo.

Što je najgore, uočena veza zapadnjačke prehrane i slabijih rezultata u školi bila je prisutna bez obzira na indeks tjelesne mase i učestalost tjelesne aktivnosti tinejdžera.

Znanstvenici su zaključili da nezdrava prehrana u tinejdžerskoj dobi može imati izrazito negativan učinak na razvoj hipokampusa, dijela mozga ključnog za učenje i pamćenje.

Kako su prijašnja istraživanja već dokazala da taj način prehrane utječe i na koncentraciju i sposobnost rješavanja složenih problema kod odraslih, vjerojatno vam je jasno da je krajnje vrijeme da se prebacite na zdravu prehranu.

30.09.2015. 13:23:00
http://m.metro-portal.hr/brzom-hranom-do-losijih-ocjena-u-skoli-i-na-poslu/94183/