objavljeno 18.02.2017. 17:16:00
PROVJERE

Brojke na koje treba paziti svaki gospodin

Ako nešto od tih osnovnih informacija odskače iz granica normalne onda nešto nije u redu s vašim zdravljem

Ne mora nužno biti baš ovako svaki put...
Ne mora nužno biti baš ovako svaki put... (Arhiva)

Pogodite zašto većina redovitih pregleda kod vašeg liječnika kreće s osnovnim pregledima visine, težine, krvnog tlaka, otkucaja srca te popraćeno uz par pitanja na temu kako se osjećate?

Naime time liječnici žele dobiti neku početnu generalnu sliku vašeg zdravlja, jer ako nešto od tih osnovnih informacija odskače iz granica normalne onda nešto nije u redu s vašim zdravljem.

To su ujedno, nazovimo ih brojke, koje i sami možete mjeriti i kontrolirati kako bi stekli neki opći uvid o vašem zdravlju, jer ako sve štima s tim brojkama i ništa vas ne boli, onda ste vrlo vjerojatno zdrava osoba.

Krvni tlak

Ako vam krvni tlak ima tendenciju biti povišen onda spadate u onu rizičnu skupinu koja je ili može oboljeti od hipertenzije odnosno povišenog krvnog tlaka. S vremenom povišeni krvni tlak štetno djeluje na vaš krvožilni sustav, ali i stradaju srce te mnogi ostali vitalni organi bitni za održavanje krvotoka kao što su recimo bubrezi.

Krvni tlak bi kod zdrave osobe trebao biti najviše 120 za sistolički tlak, to je ona prva brojka, te ne više od 80 za dijastolički tlak, druga brojka pri mjerenju.

Tlak je najbolje provjeravati nekoliko puta godišnje (oko 4 puta), naravno ako ste zdrava osoba. Ako se bilo koji od njih poveća ili smanji zvrijednost 10 vrijeme je za posjetu vašem liječniku.

Tlak možete provjeravati kod kuće takozvanim tlakomjerom, ali i u ljekarnama opremljenima tlakomjerima.

Sve brojke pročitajte na portalu Gentleman.hr

18.02.2017. 17:16:00
http://m.metro-portal.hr/brojke-na-koje-treba-paziti-svaki-gospodin/103195/