objavljeno 14.10.2017. 09:47:03
PRIPAZITE

Broj zlonamjernih programa koji ciljaju smart uređaje udvostručen u 2017.

Od siječnja do svibnja ove godine otkriveno je 7.242 uzorka malwarea na tim uređajima, što uključuje Internet stvari

Internet stvari je na udaru
Internet stvari je na udaru (Arhiva)

Uočeno je značajno povećanje broja zlonamjernih programa koji ciljaju na više od 6 milijardi međusobno i na Internet spojenih uređaja.

Stručnjaci tvrtke Kaspersky Lab postavili su honeypots - umjetne mreže, koje simuliraju mrežu različitih IoT uređaja (routera, povezanih kamera i sl.) s ciljem promatranja zlonamjernog softvera koji pokušava napasti svoje virtualne uređaje.

Nisu morali čekati dugo na napade. Tako su od siječnja do svibnja ove godine, otkrili 7.242 uzorka malwarea na tim uređajima, što uključuje Internet stvari (IOT). Zabrinjava činjenica da je taj broj 74 posto veći od ukupnog broja uzoraka otkrivenih u razdoblju od 2013. do 2016. godine. Iako su napada i prijetnje bili prisutni i prije nekoliko godina, ali uočeno je njihovo intenziviranje od 2016. godine pojavom Mirai botneta. 

Pitanje sigurnosti pametnih uređaja je ozbiljno i svi moramo toga biti svjesni. Očigledno, velika konkurencija na tržištu DDoS napada primorava napadače na potragu za novim resursima koji će im pomoći da postižu sve snažnije napade", rekao je Vladimir Kuskov, stručnjak za sigurnost u Kaspersky Labu

Posebno su ranjivi termostati, senzori, hladnjaci, garažna vrata i pametne narukvice. Razlog je što njihov firmware općenito ne prima sigurnosne nadogradnje ili prima vrlo rijetko. Isto tako što se tiče osnovnih pravila sigurnosti kojih bi se trebali primjenjivati od strane korisnika, često su zanemarena.

Stručnjaci vam savjetuju slijedeće:

1. Ako vam nije potreban, nemojte pristupiti uređaju s vanjske mreže

2. Onemogućite sve mrežne usluge u uređaju koje ne trebate koristiti

3. Ako postoji standardna ili univerzalna lozinka koja se ne može promijeniti, ili se unaprijed postavljeni račun ne može deaktivirati, onemogućiti mrežne usluge u kojima se koriste

4. Prije korištenja uređaja promijenite zadanu lozinku i postavite novu

5. Redovito ažurirajte firmvere uređaja na najnoviju verziju - ako je moguće.

 

Piše: Sanja Ledinek
14.10.2017. 09:47:03
http://m.metro-portal.hr/broj-zlonamjernih-programa-koji-ciljaju-smart-uredjaje-udvostrucen-u-2017/107933/